Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Декорираните стъклени съдове са опасни, твърдят учени

Декорираните стъклени съдове са опасни, твърдят учени

Декорираните стъклени съдове са опасни, твърдят учени - изображение

Всички видове съдове от стъкло, изпъстрени с цветни рисунки, съдържат висока концентрация на кадмий и олово, а както е добре известно, тези тежки метали са токсични и вредни за здравето.

Тревожната информация е представена в статия, публикувана в списанието Science of the Total Environment. Андрю Търнър от Плимутския университет във Великобритания споделя, че той и колегите му са били учудени, откривайки високи концентрации на олово и кадмий както върху рисуваната повърхност, така и по ръбовете. „Продължителната употреба на такива чаши и чинии провокира здравословни проблеми и затова производителите им трябва да предприемат спешни мерки“, казва той.

Специалистите припомнят, че точно високото съдържание на олово, арсен и други елементи във водопроводните тръби води до нарушения в работата на мозъка и тялото.

Изучавайки химическия състав на боите, които биват използвани, Търнър и колегите му са открили възможния източник. С помощта на мобилен рентгенов спектрометър те са анализирали седем дузини чаши и съдове, които се продават в Обединеното кралство, и в повечето от тях концентрацията на тежки метали била десетки и дори стотици пъти по-висока от нормата.

Специалистите уточняват, че концентрацията на токсините зависи от цвета и вида на боята. Например, по-високите нива на кадмий и олово се откриват при червения, оранжевия, жълтия и зеления цвят. По-малко вредна е бялата боя.

Експериментите са показали още, че често частици от боята се отделят от стъклото и попадат в устата на човека или залепват по ръцете му. Този факт стои в основата на притеснението на британските химици, че този вид съдове са опасни за здравето

Според учените има решение на проблема и то е в подмяната на минералните бои с органични.

Докато това стане, те препоръчват да не използвате подобни чаши и чинии за напитки, съдържащи оцетна киселина, както и нейните аналози, защото тя ускорява разграждането на тежките метали и увеличава десетократно концентрацията им в самата течност.

По статията работи: Гергана Караилиева

Изночник: ria.ru

Снимка: i.skyrock.net 

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиЛюбопитноИсторияНовиниЛайфстайлЗдравни съветиСнимки