Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Честата консумация на напитки от керамични чаши може да доведе до натрупване на олово и кадмий в тялото

Честата консумация на напитки от керамични чаши може да доведе до натрупване на олово и кадмий в тялото

Честата консумация на напитки от керамични чаши може да доведе до натрупване на олово и кадмий в тялото - изображение

Изследване предупреждава, че някои тежки метали като олово и кадмий могат да проникнат в горещите напитки, които си приготвяме в керамични чаши в микровълнова печка. Доклад на учени от университета в Асам, Индия, публикуван в Environmental Science and Pollution Research, показва, че в двойно дестилираната вода в такива съдове, загрята на 140 градуса по Целзий в продължение на 2,5 мин. в микровълнова, нивата на тежките метали надхвърлят допустимите граници от 0,5 мг/л, определени от Американската агенция по храните и лекарствата.

По-конкретно специалистите установили, че средната концентрация на олово била 6 пъти по-висока в по-старите чаши (при 3,15мг/л) и 15 пъти по-висока при новите керамични чаши (при 7,69 мг/л). Нивата на кадмий били съответно 3 и 4 пъти по-високи от допустимите нива (при 1,57 мг/л за нови керамични чаши и 1,97 мг/л за по-стари).

Кипването на водата на печка също не решава проблема. Изследователите открили, че той съществува дори когато водата се вари на газова печка, тъй като температурата на течността достига до такива градуси, при които също може да проникнат метали от стените на чашата. Предишни проучвания показват, че при далеч по-ниска температура – 85 градуса по Целзий, прониква 1,14 мг/л олово от керамичен съд.

В настоящото изследване се казва още, че редовното пиене на топли напитки в нискокачествени чаши, особено произведени в Китай, може да бъде много вредно най-вече за децата, бременни жени и такива в репродуктивна възраст. Неправилното изпичане може да направи гланца по-малко прилепващ, което да доведе до по-голяма предразположеност към проникване на металите. „Проблемът възниква, когато повърхностите на чашата не са произведени под строг контрол на качеството. Киселинното рН на храната, както и температурата, при която се приготвя и поднася тя, също влияят върху излъчването на метали от керамиката“, казва водещият автор на изследването Сучимита Дас.

Някои проучвания показват, че оловото и кадмият могат да се отделят от керамиката дори и при стайна температура. Изследване от 1997 г. установи, че до 0,349 мг/л кадмий прониква в портокалов сок на стайна температура от емайлирани халби, произведени в Индия.

Много хора имат любима чаша, която ползват почти постоянно. Това може да означава, че са многократно изложени на токсини. Продължителното излагане на олово е особено опасно, тъй като не съществуват безопасни нива и то се натрупва в кръвта с течение на времето. Рисковете включват по-нисък коефициент на интелигентност, загуба на паметта, забавени реакции, проблеми с концентрацията при учениците, поведенчески проблеми. Кадмият може да намали детското когнитивно развитие, да увреди бъбреците и репродуктивната система.

Кадмият се използва, за да се придадат на керамиката по-ярки цветове, а оловото – за по-добър гланц. Независимо дали са боядисани в ярки багри или са бели, чашите могат да излъчват олово или кадмий. Стъклото, но не оловният кристал, е най-добрият избор, за да се избегнат токсините. Разбира се, то не трябва да е оцветено или декорирано по някакъв начин.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСъставкиИсторияНовиниЛайфстайл