Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Детето страда по-малко от тревожност при наличието на домашен любимец

Детето страда по-малко от тревожност при наличието на домашен любимец

Детето страда по-малко от тревожност при наличието на домашен любимец - изображение

При наличието на домашен любимец в семейството се намалява риска от развитието на тревожни разтройства при детето, съобщават американски психолози.

В изследване на 643 деца на възраст между 7 и 8 години учените са искали да уточнят как влияе домашният любимец на детето в семейството.

Установено е, че 50% от тези деца са отглеждали кучета. В групата на децата, отглеждащи кучета, тревожността е фиксирана на 12%, а в групата на децата, без домашен любимец тревожността се е характеризирала с 21%. Според специалистите по време на играта с животното, при детето спада нивото на кортизола – хормона на стреса, което донякъде се свързва с психически проблеми.

Домашните любимци развиват при децата чувство на отговорност и грижа. Създават особени взаимоотношения, които допринасят за активността на подрастващите, тяхното физическо и психическо здраве. Грижата за куче или котка намалява стреса и увеличава удоволствието от времето, прекарано заедно.

В друго изследване в университета в Манчестър се съобщава, че домашните любимци играят особено важна роля сред хората с психически отклонения. В тяхното изследване са участвали 54 доброволци над 18 години с тежки психически заболявания. Установено е, че тези животни заемат особено място в кръга на общуване с пациентите с около 60%.

Домашните любимци предоставяли поддръжка, която пациентите не получавали от своите роднини и познати. В допълнение домашни любимци са изиграли важна роля по време на обостряне. Те са успявали да разсеят участниците от симптомите и негативни преживявания, например гласовете, които обикновено са чували или мислите за самоубийство.

Изследователите отбелязват, че комуникация с домашни любимци трябва да бъде включена в комплекса от терапевтични методи за лечение на тези пациенти.

Според специалистите и направените изследвания домашните любимци оказват положителен ефект на здравето на децата и хората със специални потребности.

Снимка: Here Women Talk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлНовиниАлтернативна медицинаСпортЛеченияТестовеБотаникаСоциални грижиИсторияРецептиАнкетиХранене при...ИнтервютаОбразованиеОрганизацииНормативни актовеСпециалистиЗаведенияМедицински изследванияКлинични пътеки