Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Детските пасти за зъби почти не се различават от тези за възрастните

Детските пасти за зъби почти не се различават от тези за възрастните

Детските пасти за зъби почти не се различават от тези за възрастните - изображение

Стоматолози твърдят, че наименованието детска паста за зъби не е нещо повече от един ход за по-добър пазар. Този продукт обикновено е доста по-скъп и съдържа почти всичко, което съществува и в пастата за зъби за възрастни хора. Разлика се открива единствено в съдържанието на флуорид сред различните продукти.

Специалисти по педиатрична стоматология от университета в Дънди уверяват, че много детски пасти за зъби не съдържат препоръчителната концентрация  на флуорид, което е от съществено значение за здравето за зъбите. Във Великобритания например има изискване, според което деца под три години е добре да използват паста за зъби, съдържаща 1000 ppmF масова фракция на натриев флуорид, а количеството за всички останали да е 1450 ppmF. При проверки обаче се е оказало, че това количество отсъства при 8 от 14 проверени известни детски продукта. Отделно е установено, че продуктите с ниска концентрация на флуорид са по-скъпи от останалите пасти за зъби.

Често родителите избират продукти с анимационни герои, за да привлекат вниманието на децата си и по-лесно да го приучат да почиства зъбите си. Реално всички тези продукти съдържат същите съставки като тези, предназначени за възрастни. По тази причини специалисти обясняват, че няма опасност да използват една и съща паста за зъби за деца над 3-годишна възраст. Това би спестило средства. Отделно децата копират много и личния пример на родителя е доста по-значителна мотивация за подрастващите, отколкото анимационните картинки.

Устната хигиена сред малките деца е много важна за поддържането на добро здраве на зъби и венци. Специалистите препоръчват приучаването на така важния навик за редовно почистване на зъбите, защото през последните години все повече деца страдат от кариес и различни инфекции на устата.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: The Conversation
Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиИсторияЛайфстайлЛеченияПсихологияНовиниСоциални грижиСпортАнкетиАлтернативна медицинаРецептиХранене при...ИнтервютаОрганизацииОбразованиеНормативни актовеСпециалистиЗаведенияКлинични пътекиМедицински изследванияБотаника