Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Дефицитът на В12 забавя интелектуалното развитие при децата

Дефицитът на В12 забавя интелектуалното развитие при децата

Дефицитът на В12 забавя интелектуалното развитие при децата - изображение

Дефицитът на В12 при децата увеличава риска от забавяне на тяхното интелектуално развитие, алармират специалисти от от Университета в Берген, Норвегия. Това е от особено значение за подрастващото поколение в по-слабо развитите страни, както и в семействата вегани.

Учените са анализирали кръвта на 500 бебета от Бактапур, Непал, както и нивата на В12. Пет години по-късно децата са подложени на когнитивни тестове. Трябвало е да нареждат пъзели, да интерпретират чувства и да разпознават букви.

Според резултатите липсата на В12 още в утробата и през първите месеци от развитието на децата оказва значително влошаване на техните умствени способности. Тези деца са показали доста по-лоши резултати и са се справили по-зле от своите връстници.

Витамини като В12, витамин D, калций, цинк, желязо са изключително важни за бебетата. Но липсата на витамин В12 може да бъде причина за редица проблеми, като анемия, диабет, ранно посивяване на косите и други.

Витамин В12 се съдържа в месото, яйцата и млечните продукти. Той не се произвежда сам в организма и необходимо да се набави от външни източници.

В бедните страни като Южна Азия, където храната е доста ограничена от към местна консумация, много страдат хора от дефицит на витамина. Тези хора са в голям риск. Но през последните години под такъв риск се вписват и децата от развитите страни. Най-много са потърпевшите от семейства вегани, които не успяват да набавят витамина от месни и млечни продукти.

Витамин В12 оказва важно значение за развитието на мозъка и на умствените умения при подрастващите.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: SOSrodzice.pl


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСпортЗаболявания (МКБ)ПсихологияЛеченияБотаникаЛайфстайлСнимкиИсторияСъставкиФизиологияМедицински изследванияСоциални грижиРецептиХранене при...Алтернативна медицинаИнтервютаОбразованиеЗаведенияНормативни актовеСпециалистиОрганизацииАнкетиКлинични пътеки