Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Децата избират играта с домашен любимец пред братчето или сестричето си

Децата избират играта с домашен любимец пред братчето или сестричето си

Децата избират играта с домашен любимец пред братчето или сестричето си - изображение

Децата избират да прекарват времето си и играта с домашния любимец, отколкото с братчето или сестричето си, информират учени от университета в Кеймбридж.

Специалистите са установили, че домашните животни влияят положително на социалните навици и емоционалното състояние на децата. Отделно е установено, че кучетата предизвикват по-малко конфликти в семейството, отколкото останалите видове животни.

В изследване са участвали деца на възраст около 12 години от 77 семейства. Подбирани са такива с две и три деца и с поне по едно домашно животно. Изследването е доказало, че домашният любимец е бил доста по-близък до децата или до едно от тях, отколкото децата са били в близки отношения едно към друго. Установено е още, че такъв вид взаимоотношения допринасят за благоприятната семейна атмосфера. Отчетени са по-малко конфликти и съперничество между братята и сестрите.

Животните предпазват децата от стрес и тревожност, подобряват устойчивостта на психиката и подпомагат емоционалното развитие при малчуганите. Наличието на домашен любимец оказва положителен ефект на чувството за отговорност, внимание и грижи при децата.

Подрастващите възприемат братчето или сестричето си на моменти като дразнители или съперници, докато това отсъства при взаимоотношението с домашния любимец. Това е и една от честите причини те да се разбират по-добре с животното и да търсят контакта с тях. Учените отбелязват, че момиченцата се сближават по-бързо към животните.

Според специалистите децата получават по-голяма подкрепа от животните, отколкото от братята и сестрите си и затова те биват предпочитани за игра и прекарване на повечето време.

Снимка: Pinterest

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиНовиниАлтернативна медицинаРецептиИсторияСпортИнтервютаСоциални грижиХранене при...Нормативни актовеОрганизацииОбразованиеСпециалистиЗаведенияАнкетиКлинични пътекиМедицински изследванияЛеченияБотаника