Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Дислексията не е болест

Дислексията не е болест

Дислексията не е болест - изображение

Ето някои от първоначалните симптоми на дислексия при детето:

- смесва звуковете или обърква думите;

- трудно се ориентира в посока ляво-дясно и посоките под, над, пред, зад и др.

- късно определя доминиращата си ръка, обикновено ползва и двете ръце при писане и рисуване;

- трудно запомня римуващи се думи;

- има трудност при изписване на азбуката;

- присъства незрял говор и др.

Дислексията се проявява при четене и писане. Обикновено детето изпитва трудности при прочитане и звуковото възпроизвеждане на думата от писмените знаци. Възможно е да се наблюдава замяна на букви с други, пунктуацията не се разбира. Учебният материал се усвоява бавно и със затруднение. Дислексията се смята за особено явление, все още няма точна дефиниция, но със сигурност наличието й не означава умствена изостаналост.

Около 20% от хората имат проблеми, които могат да се определят като дислексия. Половината от тях страдат от дислексия и изпитват сериозни затруднения при разпознаване на думите при четенето и правописа.

Изследователите установили, че мъжете с дислексия се справят значително по-бързо и по-добре със задачи и тестове, свързани с творческо мислене, ориентират се точно и бързо във виртуалната среда на компютърни игри.

Хората мислят по два начина, "словесно" и "образно", обясняват специалистите. Мисленето на повечето хора е словесно, но хората с дислексия се открояват с по-развито въображение, т.е. те си представят визуално същността на речта в картини и образи. При тях пространственото мислене е изключително добре развито.

Учените са на мнение, че при хората с дислексия езиковите проблеми се компенсират с развитие на пространственото възприятие и творческите умения.

Още по темата:

4.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияАлт. медицинаНовиниСоциални грижиЛайфстайлВидеоОрганизацииЗдравни съветиИсторияФизиологияСпециалистиКлинични пътекиЛечения