Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Установиха вероятната причината за дислексия

Установиха вероятната причината за дислексия

Установиха вероятната причината за дислексия - изображение

Миниатюрните рецептори в очите на хората с дислексия са потенциална анатомична причина за развитието на състоянието. Това показват резултатите от научно проучване, публикувано в Proceedings of the Royal Society B.

При хората, които не страдат от дислексия, рецепторите за светлина имат различна форма при различните очи – обикновено са асиметрични. Мозъкът избира сигнал, който праща към едно от двете очи, за да създаде образа, който човек вижда. При хората с дислексия обаче тази зона е симетрична и в двете очи. Това може да е причината за объркване и мозъкът да създава огледални образи, от които той не е способен да избере, според изследователите.

На базата на тези наблюдения считаме, че сме открили вероятната причина за дислексията. Асиметрията е нужна, за да отстрани огледалния образ, който пречи на нормалното четене“, коментира Ги Ропар от университета в Рен.

Изводите са направени при сравнението на две групи студенти – 30 от тях с дислексия и толкова доброволци без.

Между получаването на първия образ и на огледалния образ от двете хемисфери съществува забавяне в размер на 10 милисекунди. Това е достатъчно, за да се „изтрие“ огледалния образ чрез специален метод. За целта учените използват вид строб лампа с LED светлина.

Съществуват и други възможности за преодоляване на голямата симетрия на рецепторите чрез използването на гъвкавост на мозъка. Тези варианти обаче могат да се адаптират от лекари специалисти“, посочват авторите на изследването.

Дислексията е невъзможността да се прочете и разбере прочетеното поради объркване или разменяне на някои букви. Разграничават се нарушения в зрителното разпознаване, в слуховото разпознаване, дефицит на вниманието, нарушения в паметта, дефицит на социални умения. Проявите на дислексия са много странни и все още нямат точна дефиниция. Близо 20% от хората изпитват подобни затруднения и имат такива проблеми. В световен мащаб около 7000 души страдат от дислексия.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Bestchinanews

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаНовиниСоциални грижиПсихологияВидеоОрганизацииЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитно