Доматените продукти намаляват риска от рак

Доматените продукти силно намаляват риска от рак, се казва в ново проучване. С един домат на ден, шансовете ви да хванете някакъв рак се намаляват с 50%, смята ръководителят на изследването д-р Едуард Джованучи.
Според него този зеленчук най-добре предпазва от рак на простатата, белите дробове и стомаха, но и намалява риска от рак на панкреаса, хранопровода, устната кухина, гърдите и шията.
Например хората, които ядат средно по седем домата на седмица, имат наполовина по-малък шанс да хванат рак на устната кухина от тези, които ядат по-малко от три на седмица.
Има значение и дали доматите са сурови, преработени на кетчуп или лютеница. Готвенето на доматите не уврежда свойствата им.
Лекарите казват, че е разумно да се ядат домати в големи количества. Но съветват да се избягват преработени доматени продукти, съдържащи висок процент мазнини и захар. Също така да се избягва консумацията на домати с много маслено сирене.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИТАЛ РЕЛАКС капсули * 60
ХИП ПЮРЕ БИО СПАГЕТИ С ДОМАТИ И МОЦАРЕЛА 220 г
ОЛ НУТРИШЪН КЕТЧУП 460 г
ПРОМОНАТУРА ТЕРАПИ МЕГА МУЛТИВИТАМИНИ разтвор 500 мл
АЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ капсули * 60 NATURE'S WAY
ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С РИБА И ЗЕЛЕНЧУЦИ В ДОМАТЕН СОС 220 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Лъжлива праханова гъба
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- Лапад, Обикновен лапад, Лопуш
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Национален план за борба с рака в България 2027 г.
- Хирургично отстраняване на лимфни възли
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Домат със захар и други народни рецепти при възпален пръст
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- И билките имат странични ефекти
Коментари към Доматените продукти намаляват риска от рак