Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Дори две седмици обездвижване вредят на здравето

Дори две седмици обездвижване вредят на здравето

Дори две седмици обездвижване вредят на здравето - изображение

Проучване на британски учени от университета в Ливърпул твърдят, че обездвижването дори за 14 дни вреди на здравето ни. До този извод стигнали, след като наблюдавали 28 души в добро здравословно състояние, които първоначално трябвало да изминават по 10 000 крачки на ден. Доброволците били на около 25 години, с индекс на телесната маса 25, което е малко под нормата за затлъстяване.

След това изследователите намалили движението на участниците и от 10 000 крачки трябвало да правят 1500. Физическата активност от 161 минути станала 36 минути на ден, а мързелуването се увеличило на 129 мин. Разликата в измерените в началото и в края на експеримента мастна тъкан и мускули била очевидна. За 2 седмици обездвижване мускулната тъкан изтъняла, а мастната нараснала и то най-вече около корема.

Трупането на тлъстини в тази област не е препоръчително, защото повишава риска от сърдечносъдови болести и диабет. Дори и преустановяването на физическото натоварване да е за 14 дни, това е предпоставка за възникването още на хронични заболявания и инфаркт.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: cloudfront.net

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниТестовеЗдравни съветиСнимкиБотаникаЛеченияЛайфстайлПсихологияСоциални грижиСпециалистиСпортДиетиИнтервютаФизиологияИзследванияОрганизацииЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаВидеоЗдравни проблемиХранене при...ПатологияИсторияХрани и ястияАнкетиКлинични пътекиПроизводители