Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Вижте интерактивна карта, изобразяваща рисковете от мързела за здравето

Вижте интерактивна карта, изобразяваща рисковете от мързела за здравето

Вижте интерактивна карта, изобразяваща рисковете от мързела за здравето - изображение

Интерактивна карта, изобразяваща рисковете от мързела за здравето, създадоха учени от университета на Южна Австралия след анализ на данни от предишни изследвания.

Отдавна е известно, че липсата на движение, подобно на тютюнопушенето, е рисков фактор за ранна смърт и е много по-опасно от високото кръвно налягане и високия холестерол.

Учените посочват, че излежаването пред телевизора по цял ден увеличава риска от:

- Алцхаймер с 13 процента;

- от инсулт с 37 процента;

- от диабет тип 2 със 70 процента;

- от инфаркт с 82 процента.

Картата показва още и повишен риск от рак на белите дробове, на млечната жлеза, на стомаха, черния дроб, пикочния мехур и панкреаса.

"Липсата на физическа активност вреди не само на физическото здраве. Хората, които не спортуват, са със 150 процента по-застрашени от депресия", отбелязват още учените.

Вижте картата тук

Анализ на данните от няколко изследвания е показал и че седенето на едно място променя химическия състав на организма, което може да повлияе на продължителността на живота. Проучване, направено от екип на Биомедицинския изследователски център в Луизиана, заключи, че е без значение къде стоим – в училище, на работното място, в колата или вкъщи, а колко часа. Хората, които седят дълго време, са склонни към напълняване, сърдечни заболявания и ранна смъртност.

Учените посочват, че обездвижването деактивира важен химикал, който изгаря мазнини и хората, които седят повече от 6 часа на ден, умират от диабет. Според мащабно изследване, направено през 2004 г., американците прекарват в седене половината от живота си.

Снимка: princesa.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСоциални грижиСнимкиЛечения