Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Евтините медикаменти срещу високо кръвно налягане предпазват от натравяне на кръвта

Евтините медикаменти срещу високо кръвно налягане предпазват от натравяне на кръвта

Евтините медикаменти срещу високо кръвно налягане предпазват от натравяне на кръвта - изображение

Достъпните по стойност таблетки срещу високо кръвно налягане се оказват мощен инструмент в борбата срещу натравяне на кръвта, информират специалисти от университета в Амстердам. Става въпрос за препаратите от категорията на блокери на калциевите канали (калциеви антагонисти).

Милиони хора по света, страдащи от повишено кръвно налягане и хипертония, ежедневно приемат лекарства от категорията на блокерите на калциеви канали. Според ново изследване тези достъпни по стойност препарати намаляват на половина риска от смърт от сепсис. Това заболяване, известно също като отравяне на кръвта, убива повече от 35% от заболелите, въпреки използването на най-модерните антибиотици.

Статистиката показва, че калциевите антагонисти са достатъчно безопасни за здравето както медикаментите, които могат да намалят риска от смърт от сепсис. Всъщност вероятността от гибел от това заболяване е по-голяма, отколкото при случаи на тумори на гърдата, дебелото черво и простата.

Заразяване на кръвта или сепсис е обща гнойна инфекция с проникването на патогенни микроорганизми в кръвоносната система чрез прорезни рани или ухапване. Заболяването често води до полиорганна недостатъчност като в най-тежките случаи може да настъпи смърт до няколко часа. Според две отделни проучвания медикаментите срещу високо кръвно налягане могат да спасят жертвите на сепсис.

В изследване на специалисти от университета в Амстердам е установено, че приемането на таблетките при 1 060 пациенти, се е намалила смъртността два пъти след 30 дни развитие на заболяването. Това е най-опасния период при натравяне на кръвта.

Според друго независимо проучване, публикувано в American Journal Of Therapeutics, над 2 000 жертви на пневмония (една от най-честите причини за развитие на сепсис) наполовина по-малко са се сблъскали със заразяване на кръвта, при приемът на медикаменти от редицата на блокери на калциеви канали.

Снимка: glutenfreehero.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниХранене при...ИсторияАлтернативна медицинаМедицински изследванияБотаникаЛеченияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиЗдравни проблемиСпортФизиологияНормативни актовеАнкетиПроизводителиСпециалистиОрганизацииАптекиЛайфстайлРецептиКлинични пътекиОткритияСоциални грижиНаправления в медицинатаГеография