Начало Здравна медиа Любопитно Психология Егоцентризмът може да удължи самотата и обратното

Егоцентризмът може да удължи самотата и обратното

Егоцентризмът може да удължи самотата и обратното - изображение

Самотата води след себе си чувството на егоцентризъм в хората. Често обаче се случва това да ги направи още по-самотни. Ситуацията на порочен кръг може да се задълбочи и човек трудно да се пребори, твърди ново проучване на специалисти по психология от университета в Чикаго.

В изследване психологът Джон Качиопо е стигнал до заключението, че „егоцентризмът може да удължи самотата“.

Ако човек стане по-егоцентричен, то рискува да остане затворен с чувството на социална изолация“, твърди Качиопо.

В проучването са анализирани отговори и състояния на 229 човека на възраст между 50 и 68 години, живеещи в близост до Чикаго. Доброволците са избирани на случаен принцип. Всички са от различни социално-икономически групи и принадлежат към различни националности. Трябвало е да отговарят на въпроси за начина на усещане на самотата, личният израз на самотата и егоцентризма. Проучването е продължило в течение на няколко години от 2002 до 2013 г.

Авторите стигат до извода, че нивото на самотата на човек за определена година прогнозира нивото на егоцентризъм за следващата година, т.е. хората, които се чувстват самотни през едната година, ще са по-егоцентрични през следващата година. Учените отчитат тази закономерност и предвид допълнителни фактори като евентуалната депресия.

Заключението от изследването съответства и на други предишни изводи за самотата на хората от гледна точка на еволюцията. Според учените самотата (липсата на помощ и защита от други хора) може да бъде опасна за отделния индивид през цялата му човешка еволюция. Шансовете за оцеляване на човек биха се увеличили, ако самотния човек се съсредоточи върху собственото си благоденствие и интереси. Подобна еволюционна адаптация може да е помагала на хората в миналото, но в съвременното общество чувството на самота може да стане по-трудно за преодоляване, констатира Джон Качиопо.

От проучването е установено още, че когато човек е егоцентричен през дадена година, то това прогнозира самотата му през следващата година, въпреки че учените не са предполагали за съществуването на подобно влияние и връзка.

Специалистите определят самотата като начин, чрез който човек анализира социалните си навици. Според тях повечето хора разбират нуждата и желанието за самота в краткосрочен план, но в дългосрочен тя провокира здравословни проблеми и благосъстоянието на човек. Откритието е важно от гледна точка на възможността за подпомагане на самотните хора, а именно с ограничаване на егоцентризма, когато човек се чувства самотен и изолиран.

Учените поясняват, че предстоят последващи проучвания върху влиянието на социалните взаимодействия върху връзката между самотата и егоцентризма.

Проучването е публикувано в Personality and Social Psychology Bulletin.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Ask

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСоциални грижи