Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Жените имат изкривени представи относно раждането и влиянието му върху сексуалността им

Жените имат изкривени представи относно раждането и влиянието му върху сексуалността им

Жените имат изкривени представи относно раждането и влиянието му върху сексуалността им - изображение

Медиите имат голяма вина за насаждането на определени представи у жените относно начина на раждане и тяхната сексуалност. Въпреки че нито едно проучване не доказва разлика в усещанията след вагинално раждане или цезарово сечение, някои медии карат дамите да мислят, че естественият път на поява на бебето може да навреди на тяхната сексуалност.

Специалисти като д-р Каролин Пукал от Кралския университет в Онтарио, Канада, смятат, че популярни телевизионни предавания представят вагиналното раждане като отрицателно, а секциото като положително за сексуалния живот след това. Те изтъкват, че разпъването или разкъсванията след раждането допринасят за негативния „имидж“ на естествения път на поява на детето.

Според Националните институти по здравеопазване няма доказателства за различия в сексуалността в зависимост от начина на раждане. Интимният живот е важен аспект за много хора и може да бъде значителна част от решението им кога да имат деца. Затова някои от тях могат сериозно да се повлияят от информация, предоставена им от медийни източници, когато правят подобни планове, казва д-р Пукал.

Тя и колегата й Жаклин Кейпъл изследвали над 1400 жени, които не са били бременни, но се интересуват от раждането. Участничките трябвало да отговарят на въпроси от типа на как предпочитат да родят, според тях как се отразява раждането на сексуалността и кои са източниците, които им влияят по отношение на темата.

Резултатите показали, че 85% от жените предпочитат естественото раждане. В същото време 48 на сто от тях са на мнение, че след това вагината им ще бъде отпусната, а 16 на сто смятат, че партньорът им няма да я харесва след това.

Дамите, които мислят, че цезаровото сечение ще предотврати бъдещи сексуални проблеми, са 21 на сто. Те определят онлайн и останалите видове медии за влиятелни източници на информация. Тези, които не са съгласни, считат здравните специалисти за по-достоверни.

Проучването на двете изследователки има за цел да осветли погрешните възприятия, които съществуват сред жените. Д-р Пукал коментира, че предразсъдъците по отношение на раждането и влиянието му върху сексуалността варират според географското местоположение и културата. Според статия в сп. „Репродуктивно здраве“ повече жени в Австралия, Великобритания, Нова Зеландия, Чили и САЩ предпочитат секциото. В сравнение с тях дамите в Германия и Исландия например прибягват до него по-рядко. Наблюденията са, че тези, които искат да родят чрез цезарово сечение, повече се страхуват от раждането.

Представителките на нежния пол, които са получили информация за раждането в училище посредством клипове, се боят повече, отколкото тези, които са научили подробности от семейството си или от акушерка.

Много специалисти се обявяват против информацията, която се изнася в медиите. Те съветват открито да се обсъждат страховете и притесненията, отколкото да се чете онлайн или да се гледа телевизия.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: mdpcdn.com

 

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияПсихологияЛайфстайлИнтервютаНовиниЗдравни проблемиАлт. медицинаСнимкиТестовеЗдравни съветиХранене при...Социални грижиИзследванияСпортОрганизацииЗаведенияПроизводителиКлинични пътекиСпециалистиЛеченияБотаника