Начало Здравна медиа Любопитно Интимно Как хистеректомията повлиява сексуалния живот?

Как хистеректомията повлиява сексуалния живот?

Как хистеректомията повлиява сексуалния живот? - изображение

Нормално е след процедурата жените да имат много въпроси, включително такива свързани със сексуалния им живот от тук насетне. Въпреки че възстановяването е индивидуално при всеки, някои от честите странични ефекти първоначално могат да засегнат отношенията в спалнята.

След като отмине оздравителният процес голяма част от жените продължават да изпитват удоволствие от сексуалната активност, а други дори твърдят, че сексът след процедурата е по-добър.

Колко време да изчакате?

Според Американският колеж по акушерство и гинекология, е добре да се въздържате от поставяне на каквото и да е във вагината в рамките на 6 седмици след хистеректомия. Това включва пенис, пръсти, секс играчки, тампони и интимни душове.

Лекарите препоръчват на жените да се въздържат от сексуална активност след процедурата, докато всички вагинални секрети, свързани с хирургичната интервенция, спрат и раните се излекуват.

Няма официални насоки за това кога е безопасно да стигнете до сексуално задоволяване (с клиторна
стимулация, например), но е от жизненоважно значение да се даде на тялото време да се излекува, тъй като оргазмът потиска мускулите в областта на таза и е възможно да попречи на възстановяването.

Не бива да имате и конкретни очаквания за начина, по който ще възприемате секса след хистеректомия. При някои жени след процедурата се наблюдава кървене и силна болка, което обяснява пониженото либидо.

Освен чисто физическите промени е нужно да се отдаде внимание и на емоционалното влияние на операцията. Сексуалното желание се определя и от конкретната ситуация, причината за операцията и дали процедурата е провокирала менопауза или не.

Какво да очаквате?

Според резултатите от някои проучвания хистеректомията не оказва негативно влияние върху сексуалността. Въпреки че процедурата може да причини определени промени в областта на таза, това обикновено не засяга способността да се наслаждавате на сексуален контакт. В повечето случаи след възстановителния период, жената може да продължи да води здравословен и удовлетворяващ сексуален живот.

Обикновено премахването на матката и шийката на матката не оказва влияние върху усещането във влагалището или способността на жената да получи оргазъм. Влагалището може да бъде малко по-късо, отколкото преди операцията, но това не води до проблеми със сексуалната активност.

Повечето жени отчитат подобрена или непроменена сексуална функция след хистеректомия. Процедурата може да облекчи разнообразие от симптоми, които са затруднявали половите контакти преди операцията, например силна болка или тежко кървене. Облекчаването на тези симптоми може да превърне секса след хистеректомия в по-приятно изживяване отпреди.

Евентуалната поява на сексуална дисфункция обикновено се дължи на хормоналните промени, причинени от отстраняването на яйчниците или на по-напреднала възраст.

Важно е, ако по време на секс след възстановителния период се появи болка или кървене, да се обърнете към вашия лекар.

Възможни усложнения

Въпреки че много жени не изпитват сексуални проблеми след хистеректомия, при някои от дамите могат да се наблюдават следните усложнения:

  • Загуба на сексуално желание: Липсата на естроген след отстраняване на яйчниците може да доведе до намалено либидо.
  • Слабост в областта на таза: Тренировки, като широразпространените упражнения на Кегел, могат да подсилят мускулите след операцията, да подобрят секса и да намалят риска от инконтиненция (изпускане на урина).
  • Вагинална сухота: При някои жени след хистеректомия се наблюдава влагалищна сухота. Този проблем може да бъде решен с помощта на лубрикант или негова природна алтернатива, като кокосово масло.
  • Промяна в сексуалното усещане: Някои жени съобщават за намаляване на усещането във вагината си по време на секс. Това не трябва да се отразява негативно върху способността на жената да постига оргазъм, тъй като клитора и срамните устни продължават да са силно чувствителни. Експериментирането с нови пози и сексуални техники може да разреши този проблем.

Сексът и менопаузата

Отстраняването на яйчниците по време на хистеректомия предизвиква менопауза, независимо от възрастта на жената. Въпреки че не всички жени изпитват сексуални проблеми след менопаузата, това може да има ефект върху сексуалния живот на жената.

Намаляването на нивата на естроген може да доведе до изтъняване на вагиналните тъкани, което може да предизвика болка при определени сексуални активности.

Вагиналната сухота, типична за менопаузата, също може повлияе на степента на удоволствие при полов контакт. При някои жени промяната в нивата на хормоните може да доведе до занижено либидо. Хормонозаместителна терапия (ХЗТ) може да помогне при разрешаването на тези проблеми.

Секс съвети след хистеректомия

След процедурата е нормално да се притеснявате преди полов акт. Ето няколко неща, които можете да приложите, за да се върнете към нормалната сексуална активност:

  • Не прибързвайте: Сексуалният контакт твърде скоро след операцията може да бъде болезнен и да причини инфекция. Следвайте препоръките на вашия лекар, за това кога е безопасно да правите секс, като имате предвид, че 6 седмици въздържание са необходими в общия случай, но при някои жени е необходимо повече време, за да се възстановят напълно.
  • Използвайте лубрикант: Използването на овлажнител може да направи половият акт много по-приятен. Овлажняването е особено полезно за жени, които са премахнали яйчниците си и са в хирургична менопауза.
  • Говорете с партньора си: Необходимо е жената да говори със своя сексуален партньор за това как се чувства след хистеректомия, особено ако почувства, че дадено нещо е неприятно или болезнено.
  • Опитайте различни позиции: Някои пози може да са по-удобни от други, особено за дами, които изпитват вагинална сухота. В тези случаи те могат да експериментират с различни позиции и техники, за да намерят тези, които ги карат да се чувстват комфортно.


По статията работи: Богдана Георгиева
Източник: medicalnewstoday.com
Снимка: huffingtonpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияЛайфстайлЛюбопитноИнтервютаНовиниПсихологияЗдравни проблемиАлт. медицинаСнимкиТестове