Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Жени с хистеректомия и ранна менопауза са по-застрашени от развитието на деменция

Жени с хистеректомия и ранна менопауза са по-застрашени от развитието на деменция

Жени с хистеректомия и ранна менопауза са по-застрашени от развитието на деменция - изображение

Проучване установи връзка между повишения риск от деменция и ако жената има по-малък брой репродуктивни години. В тази категория попадат дамите, чийто цикъл е започнал по-късно, навлизат в менопаузата по-рано или са претърпели хистеректомия.

„Тъй като жените са с 50 на сто по-склонни да развиват деменция в сравнение с мъжете, е важно да се проучат всички рискови фактори, които са специфични за тях и които в крайна сметка могат да ни доведат до потенциална намеса“, казва авторът на проучването Паола Гилзанц от Постоянния отдел за изследване „Кайзер“ в Оукланд, Калифорния.

В изследването участвали 6137 жени, преминали през медицински прегледи. Отговорили на въпросите кога е настъпила първата им менструация, кога са навлезли в менопауза и дали са имали хистеректомия. След това специалистите изчислили броя на репродуктивните години на всяка една от тях. Учените проследили кои от дамите били диагностицирани с деменция по-късно в живота.

Средно при доброволките първият цикъл настъпил на 13-годишна възраст, менопаузата – средно на 45 г., средният брой на репродуктивните им години бил 32. От участничките 34 на сто претърпели хистеректомия. Ако се отчитали само жените, които не са претърпели премахване на матката, средната възраст на менопаузата била 47 години, а годините, през които можели да заченат, се увеличили на 34. От всички участнички 42% развили деменция по-късно.

Изследователите установили, че жените, които получили първия си мензис на 16 г. или по-късно, са изложени с 23 на сто по-голям риск от деменция за разлика от онези, на които той се появил на 13-годишна възраст. От 258 жени, на които първата менструация била на 16 или по-късно, 120 развили деменция. За сравнение от 1188 дами, чийто цикъл бил на 13 г., 511 страдали от това състояние. Също така представителките на нежния пол, които преминали през естествена менопауза преди 47-годишна възраст, имали 19% по-голям риск от деменция, отколкото жените, навлезли в нея след 47 г.

По отношение на броя репродуктивни години – от първия цикъл до възрастта на настъпване на менопаузата, доброволките, които имали по-малко от 34 години, имали 20 на сто по-голям риск от деменция в сравнение с тези, които имали повече от 34 години. При дамите с хистеректомия опасността от развиване на деменция била с 8% по-голяма.

„Нивата на естроген могат да се покачват и да намаляват през целия живот на жената. Нашите резултати показват, че по-малкото излагане на хормона в продължение на целия живот е свързано с повишен риск от деменция“, коментира Гилзанц. Въпреки това изследователите не разполагат с достатъчно данни, за да отчетат други фактори, които биха могли да въздействат на нивата на естроген като бременности, хормонозаместителна терапия или контрол на раждаемостта. Затова се необходими повече изследвания.

Проучването е публикувано в онлайн изданието Neurology.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛайфстайлХранене при...ПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиСоциални грижиАлт. медицинаБотаникаИсторияИзследванияТестовеСнимкиЛеченияФизиологияЗдравни проблеми