Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Жените и мъжете показват различни резултати след спазването на нискокалорична диета

Жените и мъжете показват различни резултати след спазването на нискокалорична диета

Жените и мъжете показват различни резултати след спазването на нискокалорична диета - изображение

Нискокалоричната диета се отразява по различен начин на мъжете и жените. Проучване показва, че консумирането на подобна храна води до различни метаболитни ефекти при двата пола.

В изследването участвали повече от 2000 пациенти, които имат наднормено тегло и са в предиабетно състояние. Те спазвали нискокалоричната диета в продължение на 8 седмици и след този период станало ясно, че мъжете загубили значително повече телесно тегло за разлика от дамите. Също така показателите им вследствие метаболитния синдром значително спаднали, както и масата на мазнините, а сърдечният им ритъм се подобрил.

Жените отчели по-голямо понижаване на HDL-холестерола, намаляла обиколката на таза им, масата им, но не на мазнините, както и пулсовото им налягане.

Въпреки че се наблюдава редуциране на теглото, изглежда, че мъжете се възползвали повече от диетата, отколкото жените. „Тепърва ще проучваме дали различията между двата пола ще продължат да съществуват в по-дългосрочен план и дали ще се наложи да изработим отделни програми в зависимост от пола“, коментира водещият автор на изследването д-р Пия Кристенсен от Копенхагенския университет в Дания.

В крайна сметка 8-седмичната нискокалорична диета при хора с преддиабет води до първоначална загуба на тегло в рамките на 10%. Това намаление е необходимо за постигане на метаболитно подобрение в първата фаза на диабетната профилактика, твърдят специалистите.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: cairogyms.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛюбопитноЛайфстайлДиетиПсихологияВидеоЗдравни съветиХранене при...ИсторияСпортРецептиАнкетиАлт. медицинаЛеченияНовиниНормативни актовеТестовеБотаникаЗаведенияИнтервютаОрганизацииКалкулаториПроизводители