Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Животът е започнал с метаболизма, а след това с копирането на гени

Животът е започнал с метаболизма, а след това с копирането на гени

Животът е започнал с метаболизма, а след това с копирането на гени - изображение

От дълго време учените спорят кое се е появило първо – метаболизмът или репликиращата РНК. Изследване, проведено от екипите на проф. Анолес и проф. Коч, дава предимство на теорията, че животът е започнал да метаболизира преди появата на първите гени.

Специалистите избрали 249 организма от всички техни представителства на Земята и сравнили поредността им и специфичните функции на всеки един техен ген. Предположението им било, че колкото по-разпространена е функцията, толкова ще е по-древна, цитира онлайн изданието Обекти.

Резултатите показали, че двете функции, които са общи за всяко живо същество и стоят в основата на живота, са метаболизмът и химическото свързване. Молекулите са имали нужда от енергия и са я получавали от първия процес. В същото време трябвало да си взаимодействат с други и по тази причина се свързвали с тях.

Така теорията, че зараждащият се живот на Земята е черпел енергия от химически реакции, преди да започне да копира своя код взима преднина за момента.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: arte.tv

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиНовиниЛайфстайлЛюбопитноХранене при...Здравни съветиДиетиСпортАлт. медицинаФизиологияИзследванияКлинични пътекиСпециалистиБотаникаЗаведенияЛечения