Заместителите на месо, произведени от бобови култури, могат да предизвикат алергии
Заместителите на месо, произведени от бобови култури, могат да предизвикат хранителни алергии при хора с повишена чувствителност към фъстъци или соя, сочи проучване на изследователи от Университетския медицински център „Утрехт“ в Нидерландия. Изследването е публикувано в списанието Frontiers in Allergy.
С нарастващия брой хора, които искат да намалят консумацията на месо, все по-голяма популярност набират заместителите на основата на бобови растения поради високото си съдържание на протеини, витамин и фибри. Въпреки това алергиите към соя и фъстъци са както широко разпространени, така и потенциално животозастрашаващи. Този факт провокира д-р Марк Смитс и група изследователи от Университетския медицински център „Утрехт“ да потърсят отговор на въпроса дали хората с алергии към конкретни бобови растения са изложени на риск от консумацията на заместители на месо, произведени от други култури от същото растително семейство.
„Както консумацията на протеини, така и световното население нараства, което води до спешно търсене на устойчиви източници на протеини.“, казва Тю-Май Ли, старши автор на изследването. „Увеличаването на консумацията на бобови растения може да доведе до нарастване случаите на алергиите към конкретните храни. Освен това заместителите на основата на тези култури могат да предизвикат алергични оплаквания при пациенти, които вече са алергични към тях.“
Хранителна алергия
Хранителна алергия се развива, когато имунната система обърка протеините със заплаха и започне да произвежда имуноглобулин Е (IgE). При повторно излагане на същата храна много често се проявяват симптоми на алергична реакция. Пациентите, които реагират на една храна, е съвсем възможно да проявят реакция и към друга – състояние, наречено съпътстваща алергия, при което се произвеждат IgE антитела срещу няколко храни. Сенсибилизацията (увеличаване на чувствителността на организма) може да бъде причинена от кръстосана реактивност, при която имуноглобулин Е се свързва с протеини от множество храни поради сходните им структури.
>>> Алергията към фъстъци засяга повече възрастни американци, отколкото деца
И така, пациентите със специфична алергия към бобови култури реагират ли на други растения от същото семейство?
Проучването
В настоящото проучване са включени пациенти с алергия към бобови растения от Клиниката по алергология към Университетския медицински център „Утрехт“. По време на изследването участниците са разделени на шест групи според продукта, към който имат алергията – фъстъци, соя, зелен грах, лупина, леща и боб – като всяка от тях е потвърдена чрез орално провокиране с храна или с положителен IgE тест. Допълнително всяка група е тествана за IgE антитела срещу другите бобови култури.
„Ние показахме, че голям брой участници произвеждат антитела срещу повече от едно бобово растение*.“, казва д-р Кити Верхоекс, втори автор на изследването. „Клиничните данни обаче показват, че малцина от тях проявяват симптоми.“
Висока чувствителност към бобови растения
По време на проучването става ясно, че всички участници показват сенсибилизация към допълнителни храни, като приблизително една четвърта са чувствителни към всички бобови култури. Почти всички пациенти с алергия към боб са с повишена чувствителност към други бобови растения. Участниците, алергични към зелен грах, лупина или леща, също са склонни да показват сенсибилизация към други храни, докато тези с алергия към фъстъци или соя не проявяват реакция към останалите бобови култури.
„Бобовите растения са устойчив източник на протеини, но алергичните реакции при популацията, която проявява повишена чувствителност към тези култури, не могат да бъдат изключени, тъй като често антителата реагират.“, казва Ли. „Тази реакция обаче невинаги води до клинично значима хранителна алергия. Въпреки това въвеждането на нови храни на пазара трябва да бъде придружено от подходяща оценка на риска от развитие на алергии.“
Според екипа е необходимо допълнително проучване, за да се определи колко клинично значими са наблюдаваните алергични реакции.
* Smits Mark et al. Co-sensitization between legumes is frequently seen, but variable and not always clinically relevant. Frontiers in Allergy. 2023.
The Hidden Danger of Meat Alternatives: How Common Plant-Based Proteins May Trigger Allergies: https://scitechdaily.com/the-hidden-danger-of-meat-alternatives-how-common-plant-based-proteins-may-trigger-allergies/
Коментари към Заместителите на месо, произведени от бобови култури, могат да предизвикат алергии