Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Заместителите на месо, произведени от бобови култури, могат да предизвикат алергии

Заместителите на месо, произведени от бобови култури, могат да предизвикат алергии

от 18 май 2023г.
Редактор: Вероника Събова
Заместителите на месо, произведени от бобови култури, могат да предизвикат алергии - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Заместителите на месо, произведени от бобови култури, могат да предизвикат хранителни алергии при хора с повишена чувствителност към фъстъци или соя, сочи проучване на изследователи от Университетския медицински център „Утрехт“ в Нидерландия. Изследването е публикувано в списанието Frontiers in Allergy.

С нарастващия брой хора, които искат да намалят консумацията на месо, все по-голяма популярност набират заместителите на основата на бобови растения поради високото си съдържание на протеини, витамин и фибри. Въпреки това алергиите към соя и фъстъци са както широко разпространени, така и потенциално животозастрашаващи. Този факт провокира д-р Марк Смитс и група изследователи от Университетския медицински център „Утрехт“ да потърсят отговор на въпроса дали хората с алергии към конкретни бобови растения са изложени на риск от консумацията на заместители на месо, произведени от други култури от същото растително семейство.

„Както консумацията на протеини, така и световното население нараства, което води до спешно търсене на устойчиви източници на протеини.“, казва Тю-Май Ли, старши автор на изследването. „Увеличаването на консумацията на бобови растения може да доведе до нарастване случаите на алергиите към конкретните храни. Освен това заместителите на основата на тези култури могат да предизвикат алергични оплаквания при пациенти, които вече са алергични към тях.“

Хранителна алергия

Хранителна алергия се развива, когато имунната система обърка протеините със заплаха и започне да произвежда имуноглобулин Е (IgE). При повторно излагане на същата храна много често се проявяват симптоми на алергична реакция. Пациентите, които реагират на една храна, е съвсем възможно да проявят реакция и към друга – състояние, наречено съпътстваща алергия, при което се произвеждат IgE антитела срещу няколко храни. Сенсибилизацията (увеличаване на чувствителността на организма) може да бъде причинена от кръстосана реактивност, при която имуноглобулин Е се свързва с протеини от множество храни поради сходните им структури.

>>> Алергията към фъстъци засяга повече възрастни американци, отколкото деца

Бобови растения

И така, пациентите със специфична алергия към бобови култури реагират ли на други растения от същото семейство?

Проучването

В настоящото проучване са включени пациенти с алергия към бобови растения от Клиниката по алергология към Университетския медицински център „Утрехт“. По време на изследването участниците са разделени на шест групи според продукта, към който имат алергията – фъстъци, соя, зелен грах, лупина, леща и боб – като всяка от тях е потвърдена чрез орално провокиране с храна или с положителен IgE тест. Допълнително всяка група е тествана за IgE антитела срещу другите бобови култури.

„Ние показахме, че голям брой участници произвеждат антитела срещу повече от едно бобово растение*.“, казва д-р Кити Верхоекс, втори автор на изследването. „Клиничните данни обаче показват, че малцина от тях проявяват симптоми.“

Висока чувствителност към бобови растения

По време на проучването става ясно, че всички участници показват сенсибилизация към допълнителни храни, като приблизително една четвърта са чувствителни към всички бобови култури. Почти всички пациенти с алергия към боб са с повишена чувствителност към други бобови растения. Участниците, алергични към зелен грах, лупина или леща, също са склонни да показват сенсибилизация към други храни, докато тези с алергия към фъстъци или соя не проявяват реакция към останалите бобови култури.

„Бобовите растения са устойчив източник на протеини, но алергичните реакции при популацията, която проявява повишена чувствителност към тези култури, не могат да бъдат изключени, тъй като често антителата реагират.“, казва Ли. „Тази реакция обаче невинаги води до клинично значима хранителна алергия. Въпреки това въвеждането на нови храни на пазара трябва да бъде придружено от подходяща оценка на риска от развитие на алергии.“

Според екипа е необходимо допълнително проучване, за да се определи колко клинично значими са наблюдаваните алергични реакции.

* Smits Mark et al. Co-sensitization between legumes is frequently seen, but variable and not always clinically relevant. Frontiers in Allergy. 2023.

Източник:

The Hidden Danger of Meat Alternatives: How Common Plant-Based Proteins May Trigger Allergies: https://scitechdaily.com/the-hidden-danger-of-meat-alternatives-how-common-plant-based-proteins-may-trigger-allergies/

Още по темата:
  • Климатичните промени удължават сезона на алергиите Климатичните промени удължават сезона на алергиите
  • Животът на село предпазва децата от алергии и астма Животът на село предпазва децата от алергии и астма
  • Перманентният грим крие рискове за здравето Перманентният грим крие рискове за здравето
  • Козметични съставки, които могат да доведат до алергия Козметични съставки, които могат да доведат до алергия
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

АРМИНА БИО ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РИГАН 5 мл
11.10лв.

АРМИНА БИО ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ РИГАН 5 мл

АЛЕРГОКСИН ДЖУНИЪР тинктура 100 мл БИОТИКА
20.50лв.

АЛЕРГОКСИН ДЖУНИЪР тинктура 100 мл БИОТИКА

ВОЛКАНО ЗАПЕР ГЕНЕРАТОР
171.40лв.

ВОЛКАНО ЗАПЕР ГЕНЕРАТОР

Безплатна доставка за България!
ВЪЗДУХОПРЕЧИСТВАТЕЛ AIRFREE WM 300
1199.00лв.

ВЪЗДУХОПРЕЧИСТВАТЕЛ AIRFREE WM 300

Безплатна доставка за България!
КАЛЦИЕВ ГЛЮКОНАТ ЛАКТАТ сироп 150 мл мандарина НИКСЕН
8.30лв.

КАЛЦИЕВ ГЛЮКОНАТ ЛАКТАТ сироп 150 мл мандарина НИКСЕН

ТОПКА ЗА ПРАНЕ WELLOS
66.70лв.

ТОПКА ЗА ПРАНЕ WELLOS

Коментари към Заместителите на месо, произведени от бобови култури, могат да предизвикат алергии

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Заместителите на месо, произведени от бобови култури, могат да предизвикат алергии
    www.framar.bg 
    на 18 May 2025 в 14:35
    Коментирайте "Заместителите на месо, произведени от бобови култури, могат да предизвикат алергии"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Алергия
  • Ползи и вреди от консумацията на бял боб (фасул)
  • Антихистамини
  • Лечение на алергия и астма с вода
  • Z51.6 Десенсибилизация към алергени
  • T78.4 Алергия, неуточнена
  • Кърмене на бебе с алергия към белтъка на кравето мляко
  • Алтернативна терапия при студова алергия
  • T78.2 Анафилактичен шок, неуточнен
  • Рецепти за бобена яхния
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Рупафин помага ли срещу алергия?

преди 1795 дни, 19 часа и 21 мин.

Алергия от мартеници. Възможно ли е?

преди 1903 дни, 2 часа и 30 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 2 часа и 39 мин.

Какво представлява прозяването

преди 6 дни, 17 часа и 39 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 6 дни, 17 часа и 51 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 6 дни, 17 часа и 58 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Алергия Алергия

Алергия

от 29 апр 2025г. Прочети повече
Отново за алергиите - рискови фактори, колко е често заболяването и как да го лекуваме Отново за алергиите - рискови фактори, колко е често заболяването и как да го лекуваме

Отново за алергиите - рискови фактори, колко е често заболяването и как да го лекуваме

от 10 апр 2024г. Прочети повече
Рядка поява на симптоми при алергия към подправки Рядка поява на симптоми при алергия към подправки

Рядка поява на симптоми при алергия към подправки

от 12 дек 2022г. Прочети повече
T78.2 Анафилактичен шок, неуточнен T78.2 Анафилактичен шок, неуточнен

T78.2 Анафилактичен шок, неуточнен

от 08 дек 2022г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival