Начало Здравна медиа Любопитно Бременност и майчинство Затлъстяването преди бременност води до поведенчески проблеми при момчетата

Затлъстяването преди бременност води до поведенчески проблеми при момчетата

Затлъстяването преди бременност води до поведенчески проблеми при момчетата - изображение

Затлъстяването преди и по време на бременност крие голям риск от развитието на поведенчески проблеми при момчетата, информират учени от Калифорнийския университет в Бъркли.

По данни Американските центрове за контрол и превенция на болестите около 15 на 100 жени за засегнати от затлъстяване по време на бременност и от проблеми с теглото въобще. Скорошни проучвания свързват наднорменото телесно тегло с развитието на поведенчески проблеми и хиперактивност с дефицит на вниманието при децата от мъжки пол в училищна възраст.

Учените са анализирали резултати от редица изследвания в тази посока, за да се установи дали има и каква точно е връзката между телесната маса на майката преди и по време на бременност и поведенческите проблеми при момчетата в училищна възраст, предава БТА.

Специалистите са анализирали данните на 5 000 майки и техните биологични деца за периода 1986 г. до 2012 г. Децата са били на възраст между 4 и 14 години и са проследявани на всеки 2 години при различни поведенчески проблеми.

Резултатите са показали, че момчетата, чиито майки са имали затлъстяване преди бременността, са подложени на по-голям риск от поведенчески проблеми на възраст около 9-11 години. Според учените колкото е по-голямо телесното тегло на майката преди и по време на бременност, толкова по-голям е рискът и проявата на поведенчески проблеми сред децата от мъжки пол в училищна възраст.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Parenting Healthy BabiesОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлНовиниФизиологияСпортЗаболявания (МКБ)ЛеченияБотаникаТестовеДиетиИнтервютаВидеоМедицински изследванияСнимкиОрганизацииАлтернативна медицинаЗдравни проблемиХранене при...Заведения