Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Затлъстяването при децата може да доведе до проблеми с тазобедрената става

Затлъстяването при децата може да доведе до проблеми с тазобедрената става

Затлъстяването при децата може да доведе до проблеми с тазобедрената става - изображение

Децата с наднормено тегло са по-склонни да развият тежко нарушение на тазобедрената става, отчита изследване. Състоянието е известно като подхлъзна епифиза на главата на бедрената кост (SCFE) и е един от най-честите проблеми на бедрената кост при деца и юноши.

Ставата на костта се приплъзва назад и често се нуждае от операция, за да се коригира. Състоянието отдавна се свързва със затлъстяването, което може да окаже допълнително напрежение върху костите, но до този момент към днешна дата няма категорични доказателства, че многото килограми пряко причиняват SCFE.

За целите на проучването учените анализирали данни за теглото на над 597 000 деца на възраст 5-6 години. Допълнително наблюдавали близо 39 500 от тези участици до 11-12-годишна възраст. Изследването продължило 7 години и през това време 209 деца били диагностицирани с SCFE. В сравнение с децата, които имали нормално тегло в началото на изследването, децата с тежко затлъстяване били 6 пъти по-склонни да развият състоянието. Участиците, които били по-малко затлъстели, имало 4 пъти по-голяма вероятност да получат изместването на ставата.

Тийнейджърите на 11-12 г., които имали сериозен проблем с теглото, били изложени 17 пъти повече на риск от SCFE. "Някои лекари, по-специално ортопедични хирурзи, отдавна вярват, че състоянието е свързано с детското затлъстяване, въпреки че е трудно да се докаже", коментира водещият автор на проучването Даниел Пери от Ливърпулския университет в Обединеното кралство. Изследването не е контролиран експеримент, който е предназначен да докаже дали и как затлъстяването може директно да причини SCFE. Но според Пери асоциацията е поразителна.

Децата и тийнейджърите се смятат за затлъстели, когато техният индекс на телесна маса е по-висок от 95% от този на другите младежи на същата възраст и пол. За тежко затлъстяване се смята, когато индексът им е по-висок от 99% в сравнение с другите деца.

В началото на проучването, когато участниците са средно около 5,5 години, 12 на сто от тях са с наднормено тегло, а 9,2 на сто със затлъстяване. Сред 3973 деца, които са с проблемни килограми в този момент, от тях 2963 остават затлъстели на 11-12 г.

"Има множество здравословни проблеми, свързани с детското затлъстяване и сега знаем, че SCFE е един от тях", казва д-р Тим Теологис от Оксфордски университетски болници. За специалиста е логично да се приеме, че ако се намали теглото, това ще намали и риска от развитие на състоянието.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: livestrong.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниЗдравни съветиТестовеДиетиЛюбопитноПсихологияИнтервютаВидеоЛайфстайлЛеченияЗаболявания (МКБ)СнимкиОрганизацииСпортИзследванияАлт. медицинаФизиологияХранене при...Здравни проблемиЗаведенияСпециалистиКлинични пътеки