Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Захарта провокира туморите да растат

Захарта провокира туморите да растат

Захарта провокира туморите да растат - изображение

Учени обявиха, че захарта може да причини агресивна форма на рак, тъй като предизвиква злокачествените тумори да нарастват бързо. Това са установили специалисти от Католическия университет в белгийския град Льовен.

Известно е, че раковите клетки се нуждаят от много въглехидрати. Процесът на окисляване на глюкозата – глюколиза, протича в тях 200 пъти по-бързо, отколкото в нормална клетка. И вместо да се образува пируват, както в здравата клетка, окисляването води до образуването на млечна киселина в злокачествената. Тази голяма енергия се използва, за да се делят раковите образувания и да се разпространяват метастазите. Това е така нареченият ефект на Варбург, информира Дарик, цитирайки сайта Лента.

Белгийските експерти направили експерименти, в които използвали мутирали дрожди, способни да погълнат големи количества глюкоза. В същото време наблюдавали функциите на гени Ras, чиято задача е да регулират клетъчното делене както у човека, така и в много други организми.

Дрождите се размножили изключително бързо, защото поемането на повече захар активирало гените Ras. Така учените установили, че мутациите в определени участъци на ДНК могат да задействат гени и така да се предизвика неконтролируемо размножаване на клетките.

Изследователите описват процеса по-просто по следния начин – глюкозата кара злокачествените тумори да поглъщат въглехидрати, от това те нарастват и така се увеличава потребността им от още захар.

Специалистите са публикували проучването си в Nature Communications.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: acchitips.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛюбопитноРецептиХрани и ястияЗдравни съветиДиетиСнимкиВидеоНовиниСпортАнкетиЛайфстайлЕ-тата в хранитеБотаникаПроизводителиЛеченияИсторияПатологияФизиологияНормативни актовеИзследванияКлинични пътеки