Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Здравите тъкани в човешкото тяло също съдържат мутирали клетки

Здравите тъкани в човешкото тяло също съдържат мутирали клетки

Здравите тъкани в човешкото тяло също съдържат мутирали клетки - изображение

Изследване показва, че тъканите на здрави хора също могат да съдържат голям брой генетични мутации. С напредването на възрастта те се увеличават, според онколога Фил Джоунс от Wellcome Sanger Institute във Великобритания.

Джоунс и неговият екип приложили секвениране на генома, за да "картографират" групи от мутирали клетки в донорни езофагеални тъкани от деветима починали, които били на възраст между 20 и 75 г. Пациентите не са имали хронични заболявания и проблеми с хронопровода и за целите на изследването тъканта им е смятана за здрава. „Под микроскоп тъканта на хранопровода изглеждаше напълно нормална. След като изучихме генетиката, бяхме шокирани да видим, че здравият хранопровод е пълен с мутации“, казва Джоунс.

Проучването е продължение на друго, проведено през 2015 г. от същия екип, който тогава открива, че здрави кожни клетки от клепачите крият голям брой соматични мутации. Подобни промени ние преживяваме чрез клетъчното делене с течение на времето и те не се предават на потомството. Учените установили, че 25% от анализираните клетки съдържат най-малко една от тези соматични мутации, свързани с рак.

Изследването на пробите от деветимата донори показва, че мутиралите клетки се натрупват бързо, когато остаряваме. Когато хората са в 20-те си години, те могат да носят няколкостотин мутации на клетка в здрава езофагеална тъкан. Но след десетилетия тяхната здрава и нормално функционираща тъкан може да съдържа повече от 2000 мутации в клетка.

Няма никакво предположение, че всички тези видоизменения са злокачествени, но самото им изобилие предполага, че разбирането ни за това как се развиват онкологичните заболявания може да се дължи на преосмисляне, особено след като някои от мутациите преди това били свързани с тумори. По-специално изследователите установили, че мутирал ген, наречен ТР53 е видоизменен до 37% в здравите клетки. Този ген е свързан с повечето карциноми на хранопровода.

Освен това учените открили, че генът NOTCH1, който играе роля в контрола на клетъчното делене, е мутирал до 80 на сто в здравите клетки. Процентът е дори по-висок, отколкото при раковите заболявания на хранопровода. Хипотетично това несъответствие би могло да означава, че някои мутации могат да бъдат от полза за здравето по отношение стареенето и заболяванията. Може би предпазват клетките от тумори.

Изследването е публикувано в Science.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencealert.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЛайфстайлЛюбопитноХранене при...ФизиологияИзследванияНормативни актовеСпортЗдравни съветиЛеченияСпециалистиБотаника