ИЗКУСТВОТО НА БИРЕНАТА ДЕГУСТАЦИЯ

Както доброто вино и добрата бира има своя аромат, цвят и характерен вкус. За да ги усетите Ви предлагаме няколко основни правила за бирената дегустация:
Бирата трябва да е с подходяща температура. Ако е много топла или много студена, ароматът и вкусът й ще си останат скрити. Понякога най-подходящата температура за съответната бира е маркирана на етикета. Светлото пиво губи много от своя аромат, ако е охладено под 6 градуса , докато най-добрата температура за тъмното е между 8 и 15 градуса.
Ако бирата ви е била в хладилник, препоръчително е да я извадите малко преди консумацията (от 15 до 30 минути, според околната температура).
Внимателно подберете чашите. Тяхната форма наистина играе важна роля за улавянето на аромата. Например: чашата-бокал позволява на пиещия да усети аромата на бирата, докато чашата-лале е много ефикасна в задържането на пяната.
Според специалистите най-подходящи за сервиране на бира са чаши или халби от стъкло, порцелан и ...дърво. Желателно е в горната си част съдът леко да се стеснява.
Чашата трябва да е идеално измита. В никакъв случай не подсушавайте с бърсане. Преди да налеете, изплакнете чашата със студена вода. Отворете деликатно бутилката, без много да я разклащате. Сипвайте, като постепенно отдалечавате бутилката до получаване на хубава пяна. Тя трябва да е около 3-4 см. След като пяната вече е налице, наклонете леко чашата. Напълнете я около 3/4.
Избягвайте:
- да наливате много бързо, образуваната пяна ще е обилна и нетрайна;
- да препълвате чашата, защото тогава няма да можете да я разклатите, за да усетите аромата;
- да затопляте с ръка чашата или бутилката;
- да няма пяна.
НАБЛЮДАВАЙТЕ ВАШАТА БИРА
1. Пяна
Ако пяната в горната си част е полепнала по чашата, това е знак за свежест. Мехурчетата не трябва да са много големи, в противен случай може да става дума за злоупотреба с CO2. Пяната трябва да е бяла или леко кремава. Всеки друг нюанс издава употребата на оцветители, абсолютно недопустими за качествената бира.
2. Мехурчета
Ако бирата не се пени, няма да усетите аромата й. Залепналите по стените на чашата мехурчета също са пречка за пълна ароматна и вкусова наслада.
3. Цветът
Той е резултат преди всичко от степента на изпичане на ечемичените зърна. Качествената бира трябва да е прозрачна и бистра.
НАСЛАДЕТЕ СЕ НА АРОМАТА И ВКУСА
Стигнахме до най-същественото във всяка дегустация!
Бирата има повече от 650 ароматни съставки, така че този етап изисква известна тренировка: ако не усетите кой знае какво първите минути, направете малка почивка и след няколко минути отпийте пак. За да уловите аромата и вкуса, не пушете непосредствено преди да отпиете от бирата и не я смесвайте с храна и други аромати - всеки външен фактор би могъл да подведе сетивата Ви. Преди да отпиете, разклатете леко чашата, за да усетите по-добре аромата. Като истински ценители задръжте бирата, преди да я преглътнете - езикът има над 10 000 вкусови рецептори, дайте им възможност да ви поразкажат нещичко за бирата.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
БИРЕНА МАЯ + ВИТАМИН А, С, Е таблетки * 125
АМРИТА ХИДРАТИРАЩА МАСКА ЗА ЛИЦЕ С ЕКСТРАКТ ОТ БИРЕНА МАЯ ЗА МАЗНА КОЖА 10 мл
БИРЕНА МАЯ + ВИТАМИН А, С, Е таблетки * 60
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Сорго, Метла, Мътлар, Татар, Метлина, Цирък
- Леснодостъпни средства срещу махмурлук
- Опасно ли е рязкото спиране на алкохола?
- Употреба на лекарства с алкохол
- За колко време се пречиства черният дроб от алкохол?
- Препарати, съдържащи желязо
- Лечение с циталопрам
- ОТ БИРЕНИЯ АЛКОХОЛИЗЪМ Е НАЙ - ТРУДНО ДА СЕ ОТЪРВЕМ!
- Лечение при алкохолизъм (алкохолна зависимост)
- Лечение при цироза
Коментари към ИЗКУСТВОТО НА БИРЕНАТА ДЕГУСТАЦИЯ