Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Излагането на синя светлина помага за намаляване на кръвното налягане

Излагането на синя светлина помага за намаляване на кръвното налягане

Излагането на синя светлина помага за намаляване на кръвното налягане - изображение

Ново проучване показва, че синята светлина намалява кръвното налягане, както и риска от развитие на сърдечносъдови заболявания. Изследователи от университета в Съри и този в Дюселдорф "Хайнрих Хайн" изложили целите тела на участници на синя светлина за 30 минути на приблизително 450 нанометра. Тази доза може да се сравни с дневната слънчева светлина. След това те били облъчвани от контролна светлина в различен ден.

Видимата синя светлина за разлика от ултравиолетовата, не е канцерогенна. За да оценят въздействието, учените измервали кръвното налягане на участниците, сковаността на артериите, разширението на кръвоносните съдове и нивата на азотния оксид в кръвната плазма преди, по време и до два часа след излагането на двата вида светлини.

Специалистите открили, че облъчването на цялото тяло със синя светлина значително намалява систоличното кръвно налягане на доброволците с близо 8 mmHg в сравнение с контролната светлина, която няма въздействие. Понижаването на кръвното налягане вследствие синята светлина е подобно на това, което се наблюдава при клиничните проучвания с лекарства за намаляване на кръвното налягане.
Изследователите установили още, че излагането на синя светлина подобрява други маркери за сърдечносъдов риск, включително редуциране на артериалната скованост, и помага за отпускането на кръвоносните съдове.

Облъчването със синя светлина повишава нивата на азотен оксид – важна сигнализираща молекула, която защитава сърдечно съдовата система. Смята се, че тя се излъча от кожата в кръвта, където отпуска кръвоносните съдове, увеличава кръвния поток и намалява кръвното налягане.

„Експозицията на синя светлина осигурява иновативен метод за прецизно регулиране на кръвното налягане без лекарства. Това би било особено полезно за тези, които не успяват да контролират лесно с медикаменти кръвното си налягане“, заявява Кристиян Хейс от университета в Съри.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСнимкиНовиниЛайфстайлЗдравни съветиИсторияАлт. медицинаФизиологияЛеченияХранене при...ВидеоПроизводителиИзследванияБотаника