Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Измерете сърдечния си ритъм когато тренирате, за да разберете дали отслабвате

Измерете сърдечния си ритъм когато тренирате, за да разберете дали отслабвате

Измерете сърдечния си ритъм когато тренирате, за да разберете дали отслабвате  - изображение

От честотата на сърдечния ритъм зависи дали ще отслабваме, ще разграждаме мазнини или ще трупаме мускули. Всеки човек има праг на интензивност, който ако го надскочи, физическото натоварване вместо да е полезно, става вредно и опасно за здравето. Формулата, по която може да се ориентирате каква е вашата граница, е като от 220 извадите възрастта си и така ще получите максималната честота на сърдечния ритъм, която не е желателно да прекрачвате.

Ако при тренировките си поддържате 70 – 75% от максималния ритъм, то тогава вие изгаряте мазнини. Например за 40-годишна жена това са 126 – 135 удара в минута. Такъв резултат най-добре се постига с каране на колело, катерене, плуване или туризъм. Като времетраене да е 30 минути и да е 1-2 часа след ядене, защото тогава инсулинът спада и се изгарят мазнините.

Поддържането на 80 – 85% от максималния сърдечен ритъм натоварва повече мускулите. Това са около 144 – 153 удара в минута за 40-годишна жена и се достига чрез бягане, спортове като волейбол и тенис или каране на колело по възходящ терен. Ако не сте свикнали с такова натоварване, започнете първо с 10 минути и постепенно увеличавайте времето. След известен период се усеща как се променя ритъмът на метаболизма, структурата на тялото и възможностите му.

На днешно време измерването на сърдечния ритъм не е нещо сложно, достатъчно е да си купите пулсометър или ако тренирате в зала, на велоергометрите и кростренажорите тази функция е заложена.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: biketoledo.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияКлинични пътекиФизиологияСнимкиБотаникаНовиниХранене при...ЛайфстайлМедицински изследванияСпортДиетиАлтернативна медицинаИсторияРецептиПсихологияТестовеКалкулаториПроизводители