Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Изследването на бактерии от устата на деца може да покаже риск от затлъстяване

Изследването на бактерии от устата на деца може да покаже риск от затлъстяване

Изследването на бактерии от устата на деца може да покаже риск от затлъстяване - изображение

Чрез изследване на микроорганизмите в устата на децата на 2-годишна възраст може да се разбере дали те са склонни към затлъстяване. Това установили американски учени, които твърдят, че събирането на вредни и полезни бактерии от устната кухина на малките момичета и момчета би могло да се използва като ранен показател за детското наддаване на килограми.

Професорът по биология и старши автор на разработката Катерина Макова смята, че ако могат да се намерят ранни признаци за затлъстяване при малките деца, това ще е от помощ за родителите и лекарите по отношение на взимането на превантивни мерки.

Изследването е част от по-обширен проект, в който участват изследователи и клиницисти, наречен INSIGHT. Той е ръководен от Йън Пол, професор по педиатрия в Медицински център „Милтън С. Хърши“ към университет Penn State, Пенсилвания, и от Лиън Бърч, професор по храните и храненето в университета на Джорджия. Проучването включва почти 300 деца и тества дали отговорна родителска намеса в началото на живота им може да предотврати появата на затлъстяване. Освен това проектът е предназначен да открие биологичните и социалните рискови фактори за голямото повишаване на теглото.

Човешкият храносмилателен тракт изобилства от разнообразен набор от микроорганизми, които помагат за правилното храносмилане и подпомагат имунната система. Тази микрофлора се изменя с промяната на диетата на човек и може да варира значително сред отделните индивиди. Разликата в чревната микрофлора е свързана със затлъстяването при някои юноши и възрастни, но потенциалната връзка между пероралните микроорганизми и наддаването на килограми при деца не е проучена досега.

Обикновено изследването на устната микрофлора се свързва с пародонтална болест, а тя от своя страна в някои случаи е свързана със затлъстяването. Специалистите проучили потенциалните директни асоциации между пероралната микрофлора и детското наддаване на тегло. Учените използвали кривите на растеж от първите две години след раждането вместо да отбелязват дали едно дете на 2 години е с наднормени килограми. Според изследователите този подход е силно иновативен за подобно изследване и дава по-голяма статистическа сила за откриване на взаимоотношения.

При изследването на 226 деца от Централна Пенсилвания се установило, че оралната микрофлора на тези с бързо увеличаващо се тегло след раждането е по-малко разнообразна, което означава, че съдържа по-малко групи бактерии. Тези деца имат също по-високо съотношение на Firmicutes към Bacteroidetes, две от най-често срещаните бактериални групи, открити в човешката микрофлора.

„Обикновено здрав човек има голям брой различни бактерии в червата. Това спомага за предпазване от възпаление или от вредни микроорганизми и е важно за стабилността на храносмилането при промяна на диетата или околната среда.Между тези две бактериални групи съществува баланс, когато има нормални здравословни условия. Нарушения на това равновесие биха могли да доведат до нарушения в храносмилането“, обяснява Сара Крейг, която е част от изследването и учен по биология.

По-ниското разнообразие и по-високото съотношение между Firmicutes и Bacteroidetes в чревната микрофлора понякога са характерни за възрастни и юноши със затлъстяване. Но при 2-годишните микробиомът в червата не е толкова развит, не е подложен на толкова големи промени и по тази причина не може да се открие връзка с натрупването на тегло. Затова изследователите се насочват към микроорганизмите в устата и тяхното разнообразие може да служи като „подпис“ за затлъстяване.

Интересното е, че наддаването на тегло при децата е свързано с разнообразието на оралната микрофлора на майката. Това би могло да отрази генетичното предразположение на майката и детето към подобен микробиом или и двамата да имат подобни диета и среда.

Във връзка с проучването изследователите използват допълнителни техники, за да разгледат специфичните видове бактерии вместо по-големите таксономични групи при родителя и детето. Така те ще проверят дали някои видове бактерии влияят върху качването на килограми и върху риска от затлъстяване.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: steemit.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниЛайфстайлИсторияЛеченияФизиологияИзследванияХранене при...ДиетиТестовеСнимкиКлинични пътекиСоциални грижиПсихологияИнтервютаБотаникаАлт. медицинаЗаболявания (МКБ)ОрганизацииСпортВидеоЗдравни проблеми