Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Има връзка между времето на започване на пубертета на майката и това на сина й

Има връзка между времето на започване на пубертета на майката и това на сина й

Има връзка между времето на започване на пубертета на майката и това на сина й - изображение

Учени откриха връзка между първото менструално кървене при жените и настъпването на пубертета при синовете им след това. Изследователи анализирали данните от 15 822 деца и установили, че ако първият мензис на майките настъпва по-рано, то и техните момчета навлизат в периода на зрелост по-рано и обратното.

Същата връзка се открива и при дъщерите, но досега много по-малко се знаеше за общото между възрастта, в която навлиза сина в пубертета, и цикъла на майката. Авторите на проучването твърдят, че техните резултати са в съответствие с други изследвания, които показват, че има припокриване в гените, влияещи на настъпването на пубертета както при синовете, така и при дъщерите.

Специалистите от Орхуския университет в Дания наблюдавали деца, които били родени между 2000 и 2003 г. Вписвали данните до октомври 2016 г., като през цялото това време майките два пъти попълнили въпросник за бременността и когато наследниците им били на седем. Жените дали информация и кога е била първата им менструация, а от 11-годишна възраст децата отговаряли на въпроси, свързани с пубертета, на всеки 6 месеца.

Изследователите установили, че майките, които получили по-рано своето менструално кървене, имали синове, при които два месеца по-рано започнали да растат космите под мишницата, настъпили промени в гласа, развили акне, а първата им еякулация била месец и половина по-рано от връстниците им. Жените, при които мензисът дошъл по-късно, имали синове, при които всички тези признаци също настъпили по-късно от връстниците им.

Подобни резултати се наблюдавали и при дъщерите. Най-голямата разлика била при развитието на гърдите. То започва 6 месеца по-рано при момичетата, чиито майки преживели по-ранна менструация. При онези, при които цикълът започнал по-късно, дъщерите им „закъснели“ с появата на гърди с около 4 месеца в сравнение с връстничките им.

По-ранното настъпване на пубертета е свързано с повишен риск от появата на заболявания като рак на гърдата и тестисите, диабет или на сърдечносъдови болести на по-късен етап от живота.

Сред медиците е известна връзката между пубертета на майката и този на дъщерята или сина, но сега изследването я потвърждава. Ако в лечебно заведение се сблъскат с пациент със забавено или ранно начало на пубертета, се проучва семейната история.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлФизиологияЛеченияСоциални грижиСнимкиИсторияСпортАнкетиХранене при...