Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Индийското орехче предотвратява увреждания на черния дроб

Индийското орехче предотвратява увреждания на черния дроб

Индийското орехче предотвратява увреждания на черния дроб - изображение

Данни от ново проучване сочат, че индийското орехче може да предпази от увреждане на черния дроб. Направено изследване върху мишки показва, че подправката намалява възпалението на органа и поддържа здравословното му състояние като регулира нивата на мазнините.

Според учените полезните свойства на индийското орехче може да се дължат на високия му брой лигнани, известни полифеноли. Подправката е добре популярна в традиционната китайска медицина, където се използва за лечение на стомашно-чревни заболявания.

Учените от китайския университет в Нанчан използвали съединението тиоацетамид, за да предизвикат краткотрайно увреждане на черния дроб при гризачите. Въздействието на индийското орехче попречило на дроба на мишките да се увреди, като си взаимодействало с гена PPAR. Когато този ген не действа, подправката губела способността си да запази черния дроб.

Изследването е публикувано в сп. Proteome Research.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dailymail.co.uk
Снимка: rawspicebar.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноРецептиБотаникаСнимкиТестовеХранене при...НовиниИсторияСпортПатологияОрганизацииАлт. медицинаФизиологияИзследванияКлинични пътекиДиетиСъставкиЛечения