Индийското орехче предотвратява увреждания на черния дроб

Данни от ново проучване сочат, че индийското орехче може да предпази от увреждане на черния дроб. Направено изследване върху мишки показва, че подправката намалява възпалението на органа и поддържа здравословното му състояние като регулира нивата на мазнините.
Според учените полезните свойства на индийското орехче може да се дължат на високия му брой лигнани, известни полифеноли. Подправката е добре популярна в традиционната китайска медицина, където се използва за лечение на стомашно-чревни заболявания.
Учените от китайския университет в Нанчан използвали съединението тиоацетамид, за да предизвикат краткотрайно увреждане на черния дроб при гризачите. Въздействието на индийското орехче попречило на дроба на мишките да се увреди, като си взаимодействало с гена PPAR. Когато този ген не действа, подправката губела способността си да запази черния дроб.
Изследването е публикувано в сп. Proteome Research.
По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dailymail.co.uk
Снимка: rawspicebar.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Грижа от природата
- Компютърна томография (КТ) на корем
- Рентгеново изследване (рентгенография) на корем
- Алкохол в кръвта
- Билки и диета при лечение на цироза на черния дроб
- Лекарства, увреждащи черния дроб
- Гама-глутамилтранспептидаза (ГГТ, ГГТП)
- Билкова терапия на жлъчна дискинезия или прегъване на жлъчния мехур
- Изследване на билирубин в кръвта
- Aланин аминотрансфераза (АЛАТ, ALAT)
- Протеин (белтък) в кръвта
Коментари към Индийското орехче предотвратява увреждания на черния дроб