Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Инжектираха мозъците на мишки с кръв от човешка пъпна връв и ги възстановиха

Инжектираха мозъците на мишки с кръв от човешка пъпна връв и ги възстановиха

Инжектираха мозъците на мишки с кръв от човешка пъпна връв и ги възстановиха - изображение

Учени са инжектирали протеини от човешка кръв в мозъците на възрастни мишки и гризачите са възстановили спомените и уменията си да учат. Специфичното е, че кръвта е била от пъпната връв на новородено.

Това дава основание на специалистите да смятат, че след години изключителните й свойства ще могат да се използват за забавяне и лечение на неврологично дегенеративни заболявания при възрастните. Предстои да се приложи този метод и при хора, за да се види дали ще има същия резултат.

И преди са правени такива изследвания, но с кръв от тийнейджъри, която доказано подмладява стари мишки. Учените считат, че плазмата от пъпната връв на новородени има по-силен ефект.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: autismspeaks.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛеченияСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлИсторияПсихологияАлтернативна медицинаСоциални грижиМедицински изследванияКлинични пътекиСпециалистиХранене при...ФизиологияНаправления в медицинатаОрганизацииНормативни актовеСпортДиетиБотаникаЗаведения