Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Киноата забавя стареенето и засилва метаболизма

Киноата забавя стареенето и засилва метаболизма

Киноата забавя стареенето и засилва метаболизма - изображение

Ако искате да забавите стареенето и да засилите метаболизма си, добавете киноа в менюто си. Ново проучване доказва, че някои от действията на този хранителен продукт са именно такива.

Екип от изследователи от университета „Рътгърс“ и от института „Растения за човешко здраве“ към Държавния университет на Северна Каролина анализирали конкретни фитохимикали в киноата. Това са така наречените фитоекдистероиди и 20-хидроксиекдизон.

Специалистите провели своето проучване върху нематодни червеи от вида Caenorhabditis elegans, които са прозрачни и това позволява лесно наблюдаване на клетъчната активност. Характерното при тях е, че те са прост организъм със специфични видове метаболитни гени, които са подобни на тези при бозайниците. Това ги прави идеален обект за анализи относно забавянето на стареенето.

Учените хранели червеите с инфилтрат, който е приготвен от семена на киноа и обогатен с фитоекдистероиди. Консумирането му увеличило средната продължителност на живот на организмите от 9 на 11 дни и подобрило движението им. „Инфилтратът е течността, която преминава през веществото и абсорбира разтворимите компоненти от него“, обяснява съавторът на проучването Славко Комарницки.

Специалистите забелязали значително намаляване в нивата на пигментите на крайните продукти на гликирането и редуциране на нивата на телесните мазнини и реактивните кислородни видове. Крайните продукти на гликирането се натрупват по време на остаряването и се твърди, че играят важна роля в повишаването на оксидантния стрес и възпаленията.

Резултатите от изследването, което е публикувано в Journal of Functional Foods, показват, че храненето с киноа забавя стареенето на Caenorhabditis elegans и подобрява метаболизма на организма. Те се извършват чрез повишаване на факторите като жизнен цикъл и придвижване, както и чрез намаляване на отрицателните фактори като реактивни кислородни видове и липидно натрупване като пряк резултат от консумацията на киноа.

Учените са на мнение, че резултатите от изследването могат да се приложат за по-висши организми, защото гените на този вид червей имат една и съща последователна структура с много гени на бозайниците, свързани с ключови метаболитни пътища.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: bbcgoodfood.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиБотаникаРецептиАлт. медицинаХрани и ястияХранене при...Лечения