Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Клетките в мозъка се унищожават при хора на строга и дълга диета

Клетките в мозъка се унищожават при хора на строга и дълга диета

Клетките в мозъка се унищожават при хора на строга и дълга диета - изображение

Наред с положителните страни на диетите съществуват и отрицателни като проблеми с храносмилателната система, с психиката, с кожата и други. Специалисти са установили обаче още една негативна страна на лишението. Навикът човек да се подлага на чести, дълги или много драстични диети води до унищожаването на клетки в мозъка.

Учени от Ню Йорк са потвърдили своите заключения на базата на лабораторни изследвания с мишки. Наблюденията над животните са показали, че недостигът на питателни вещества към клетките на мозъка, стремящ се да компенсира този дефицит, се оказват склонни към автофагия – процес на самоизяждане на клетките.

Според учените мозъкът се нуждае от достатъчно количество хранителни вещества, за да изпълнява нормално своите функции. Експериментът с мишки е показал, че при липсата на хранителни вещества се притъпява чувството на глад, но това кара мозъка да използва собствените си клетки. При гризачите тези обстоятелства водят до намаляване на теглото и до стартирането на процес на автофагия на мозъчните клетки.

По време на строга диета човешкото тяло използва, не само тези клетките, които са натрупани в мастните тъкани, но дори и мозъчните клетки, за да запаси своята жизнеспособност, предупреждават учените.

Материалът е публикуван в OaNews.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: insideoutnutrition.ie

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноФизиологияЛайфстайлЗдравни съветиХранене при...ИсторияСпортНормативни актовеМедицински изследванияЛеченияСпециалистиБотаникаПсихологияДиетиВидеоАлтернативна медицинаРецептиСнимкиТестовеПатологияЗаведенияИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиКалкулаториПроизводители