Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Кога болят прасците?

Кога болят прасците?

Кога болят прасците? - изображение
  Болката е един от най-универсалните отговори на организма на различни вътрешни и външни дразнители. Най-честата причина за болки в мускулатурата на прасците са различни синдроми и заболявания, свързани с костно-мускулната система, като например травми, артрозни изменения по ставите (износване на ставния хрущял), остеопороза, плоско стъпало и др.

  Много често такава болка се появява и при дразнене на периферните нерви при заболявания, засягащи поясните прешлени на гръбначния стълб, като радикулит, дископатия, спондилоза (ошипяване).

  При редица съдови заболявания един от първите симптоми може да бъде болка в подбедрицата.

  При острата артериална недостатъчност (внезапно запушване на артериите на крака) болката е силна, остра и пробождаща, понякога непоносима. Тя се съпровожда с изстиване на стъпалото, побеляване или посиняване на пръстите, невъзможност за движение на пръстите и стъпалото и намаляване на сетивността им. При хроничната артериална недостатъчност на крайниците болката се появява само при ходене - изкачване на наклон или по-бързо ходене или бягане. Пациентите точно определят при ходене на колко метра се появява болката. В действителност това не е точно болка, а чувство на умора и схващане на мускулатурата, което кара пациента да спре. Определя се с термина клаудикационна болка, или claudicatio intermitens - периодично накуцване. В по-напредналите стадии може да се появи и болка в покой.

  При заболяванията на вените също може да има болка в подбедрицата. При запушване на дълбоките вени (флеботромбоза) се наблюдава твърд оток и болка в подбедрицата, засилваща се при сгъване на стъпалото. Цветът на кожата може да се промени - посиняване. При тромбофлебит на повърхностните вени има силна болка около засегнатите вени, съчетана със затопляне и зачервяване.

  При разширените вени и хроничната венозна недостатъчност болката в подбедриците е по-слаба и се проявява по-силно към края на деня, като обикновено е съчетана с тежест в краката и оток.

  При поява на болка в подбедрицата пациентът трябва да се обърне към общопрактикуващия лекар, а той ще го насочи най-често към ортопед травматолог или ревматолог, но ако прецени,че става въпрос за съдово заболяване - и към съдов специалист - ангиолог или съдов хирург.

Д-р Асен Драмов, главен асистент към сектор "Ангиология" в Клиниката по съдова хирургия и ангиология в Националната кардиологична болница

За Framar.bg:

Още по темата:

4.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлАлт. медицинаЛеченияСпортНовиниХранене при...СнимкиПсихологияДиетиЗаболявания (МКБ)ВидеоБотаникаФизиологияИсторияКлинични пътекиПроизводители