Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Козето сирене - особено полезна храна

Козето сирене - особено полезна храна

Козето сирене - особено полезна храна - изображение

Древните митове разказват как богът на медицината Ескулап посещавал болните, придружен от куче и коза - със слюнката си кучето лекувало външните рани, а млякото на козата било лек за всички вътрешни проблеми.

Достойнствата на козето сирене са възхвалявани още от Омир в неговата "Илиада". Много по-късно папа Лъв 13-ти разполагал с малко стадо кози във Ватикана и твърдял, че дължи желязното си здраве на всекидневната консумация на козе мляко и сирене.

Истина или легенда са чудотворните качества на този млечен продукт?

Днес науката дава точен отговор на въпроса - козето мляко е изключително богато на полезни млечнокисели бактерии и по този показател превъзхожда всички останали млечни продукти. Това се дължи на хранителните навици на козата, която яде само най-свежите, млади листенца и клонки, както и плодове и цветя. За разлика от другите тревопасни тя изяжда тревата чак до корените, а там тя е едновременно сладка и кисела - този вкус преминава в млякото.

Млечните бактерии в козето сирене, които са над сто на брой, пречат на развитието на патогенни микроорганизми.

Хранителните му качества се определят от богатото му съдържание на белтъчини. В същото време със своите 90 ккал на 100 г то е с 40 % по-ниско калорично от кравето сирене. Голямо негово предимство, е че се смила в стомаха за 20 минути, докато за кравето се изисква шест пъти повече време.
Козето сирене е богато на кобалтови соли, калций и много витамини. То спомага за по-бързото изцеление от белодробни заболявания, укрепва имунната и нервната система, лекува чувствителния стомах, помага при артрит, ревматизъм, диабет, сърдечни и бъбречни проблеми.

Някои изследователи го наричат естествен антибиотик, защото предпазва от редица заболявания. Силицият, който се съдържа в козето сирене, помага за по-здрава кожа, за растежа на косата и ноктите.
Въпреки репутацията си на близко по съдържание до майчината кърма, козето мляко е силен алерген. Това трябва да се има предвид, когато се дава на деца.

Още по темата:

3.7, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияНовиниЛюбопитноЛайфстайлХранене при...Здравни съветиИсторияСнимкиПсихологияСпортЛеченияНормативни актовеАлтернативна медицинаДиетиТестовеСъставкиВидео