Кои са рисковите фактори за рак на яйчниците
„Рисков фактор“ е всичко, което увеличава вероятността от развитие на заболяване като рак. Различните видове рак имат различни рискови фактори. Някои рискови фактори, като тютюнопушене, могат да бъдат повлияни, докато други, като фамилна анамнеза или възраст, не могат да бъдат коригирани.
Рискови фактори за рак на яйчниците
Изследователите откриват няколко специфични фактора, които увеличават вероятността една жена да развие рак на яйчниците. Това обаче не значи, че тя задължително ще се разболее, а просто, че трябва да следи по-внимателно здравето си.
Възраст
Рискът от развитие на рак на яйчниците се увеличава с възрастта. Този вид се среща рядко при жени под 40 години. Най-често рак на яйчниците се развива след менопаузата. Половината от случаите са при жени на 63-годишна възраст или повече.
Наднормено тегло или затлъстяване
Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с по-висок риск от развитие на много видове рак. Редица изследвания разглеждат връзката между затлъстяването и рака на яйчниците. Изглежда, че жените с индекс на телесна маса (ИТМ) 30 и нагоре са с по-висок риск от развитие на заболяването, но не непременно най-агресивните видове, като висококачествен серозен рак на яйчниците.
Репродуктивна история
Жените, забременели преди 26-годишна възраст, са с по-нисък риск за развитие на рак на яйчниците, отколкото жените, които не са. Рискът намалява значително с всяка бременност. Дамите, които са родили за пръв път след 35-годишна възраст, или които нямат деца, са с по-висок риск от рак на яйчниците. Кърменето също може да намали вероятността от развитие на заболяването.
Контрол на раждаемостта
Жените, използвали противозачатъчни хапчета, са с по-нисък риск от рак на яйчниците. Намалената вероятност се наблюдава дори след 3 до 6 месеца от използването на хапчетата, а ефектът им трае с години, дори след спирането им.
Лекарства за стимулиране на плодовитостта
Някои препарати, стимулиращи фертилността, увеличават риска от развитие на тумори на яйчника. В случай на прием на такива лекарства е добре да се обсъдят потенциалните рискове със специалист.
Хормонална терапия след менопауза
Жените, приемащи естроген (самостоятелно или с прогестерон) след менопаузата, са с повишен риск от развитие на рак на яйчниците в сравнение с жените, които никога не са се подлагали на хормонална терапия.
Фамилна анамнеза за рак на яйчниците, гърдата или дебелото черво
Рискът от развитие на рак на яйчниците се увеличава, ако близък роднина (майка, сестра, дъщеря) е диагностициран със заболяването. Той допълнително се увеличава, ако повече роднини имат онкозаболяване.
Наличието на фамилна анамнеза за някои други видове рак (колоректален рак и карцином на гърдата) е също свързано с повишен риск от развитие на рак на яйчниците. Това се дължи на възможността тези заболявания да са причинени от наследствена мутация (промяна) на определени гени, които водят до семеен раков синдром, увеличаващ риска от заболяването.
Тютюнопушене
Пушенето повишава риска от много видове рак, не само на яйчниците, така че най-добре за здравето е спиране на тютюнопушенето.
Фактори с неясни ефекти върху риска от рак на яйчниците
Андрогени
Андрогените представляват мъжки хормони. Изглежда, че има връзка между определени андрогени и специфични видове рак на яйчниците, но са необходими допълнителни проучвания за ролята на мъжките хормони при развитието на заболяването.
Талк
Много проучвания при жени разглеждат възможната връзка между талк и рак на яйчниците. Констатациите са разнопосочни, като някои изследвания отчитат леко повишен риск, а други – не.
Предполага се, че талкът, използван в много продукти, може да причини рак на яйчниците, ако праховите частици попаднат във влагалището, матката и фалопиевите тръби.
Хранителен режим
Някои проучвания показват намален риск от рак на яйчниците при жени, които са спазвали диета с високо съдържание на зеленчуци и плодове или диета с ниско съдържание на мазнини. Американското онкологично общество препоръчва да се следва здравословен начин на хранене, който включва много плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти и ограничава или изключва червени меса, сладки напитки и силно преработени храни. Въпреки че ефектът от тези хранителни препоръки върху риска от рак на яйчниците остава несигурен, спазването им може да помогне за предотвратяване на други заболявания, включително някои видове рак.
cancer.org, freepik.com
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Лечение при овариален карцином (рак на яйчниците)
- РОМА индекс - нов тест за риска от рака на яйчниците въвеждат в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", София
- Генетични изследвания при рак на гърдата и яйчниците
- Мутации в микро РНК молекули увеличават вероятността от развитие на рак на яйчниците
- Аспиринът в много малка доза намалява риска от рак на яйчниците
- Прецизен кръвен тест открива рак на яйчниците в начална фаза
- Ваксина срещу рак на яйчниците ще атакува болните клетки още в началото на заболяването
- Алиансът за изследвания върху рака на яйчниците: Премахването на фалопиевите тръби може да спаси живота на хиляди жени
- Наличието на специфична колонизация на микроби е свързано с развитие на рак на яйчниците
- CAR-T имунотерапия забавя развитието, а в някои случаи и унищожава рака на яйчниците
Коментари към Кои са рисковите фактори за рак на яйчниците