Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Защо пържените храни са вредни

Защо пържените храни са вредни

от 14 юни 2013г., обновено на 25 ное 2025г.
Редактор: Даниела Пройчева
Защо пържените храни са вредни - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Акценти

  • Пържените храни съдържат много калории, тъй като мазнината е висококалорична.
  • Трансмазнините в пържените храни повишават „лошия“ холестерол, което е опасно за сърцето.
  • Пърженото може да предизвика стомашно неразположения като подуване, газове, рефлукс и дори диария.

Пържените храни съдържат много калории, а понякога и трансмазнини, което може да причини стомашни проблеми или възпаление и да повиши риска от сърдечни заболявания. Нормално е да ни изкушават. Те се предлагат навсякъде и, да бъде честни, вкусни са. Но не можем да отречем, че са и вредни за здравето.

› Защо са вредни пържените храни

 › Голям брой калории
 › Трансмазнини
 › Риск от затлъстяване
 › Оксидативен стрес
 › Стомашни проблеми
 › Възпаление
 › Сърдечни заболявания
 › Канцерогенни вещества 

› Здравословни алтернативи на пърженето

› Ползата от ненаситените мазнини

Защо са вредни пържените храни

Всъщност има ли нещо в тях, което не е вредно? Колкото и да ги обичаме, не бива да забравяме, че те:

  • са богати на калории;
  • понякога съдържат много трансмазнини;
  • причиняват възпаление и оксидативен стрес; 
  • влошават чревното здраве;
  • увеличават риска от затлъстяване и сърдечни нарушения.

Пържените храни са висококалорични

Според диетолога Девън Пърт панировката, брашното и мазнината, в които пържим, правят иначе здравословните храни вредни. Да вземем за пример панираните пръчици от тиквички. Да, те са зеленчук, а зеленчуците са полезни, но след овалването им в панировка или брашно и пърженето в мазнина броят на калориите рязко скача. „Мазнината съдържа над два пъти повече калории от въглехидратите и протеините. Продуктите, които пържим в нея, поемат голяма част от тези калории и стават висококалорични“, пояснява специалистът.

Да се върнем отново към пържените пръчици от тиквички. Една пръчица тиквичка, но прясна, отгледана в нашата градина, съдържа едва 30 калории. Тези, които си поръчваме обаче в ресторант, са дълбоко пържени, което означава, че калориите в една средна порция могат да достигнат 200-300. Тук дори не споменаваме соса или любимата напитка, с която бихме ги комбинирали. 

хартиени пликове с различни пържени храни

Пърженото съдържа трансмазнини

Пържените храни са източник на трансмазнини, вид мазнини, които повишават риска от сърдечни заболявания. Те вдигат нивото на „лошия“ LDL холестерол и понижават нивото на „добрия“.

Трансмазнините се съдържат по естествен път в някои храни като млякото и месото, но в малки количества. Повечето от тях се образуват при производството на храни в заводите в резултат на процеса хидрогенизиране – добавяне на водород към растителната мазнина с цел нейното сгъстяване. Така се получават добре познатите ни “частично хидрогенизирани продукти”.

Частично хидрогенизираната мазнина се използва широко при производството на готови храни като например пържени картофи, понички, снаксове и други.

"В ресторантите се използва една и съща мазнина многократно в рамките на деня, защото е по-лесно и по-евтино, но определено не е здравословно“, допълва Пърт.

Друг вид мазнина, която може да навреди на човешкото здраве, е наситената, тоест всяка мазнина, която остава твърда на стайна температура, например кокосовото масло и тази в червеното месо. Според Пърт наситените мазнини не са толкова опасни, колкото трансмазнините, но все пак повишават холестерола.

Честата консумация на пържени храни води до затлъстяване и наднормено тегло

Освен много калории, пържените храни съдържат и сол, която също увеличава риска от напълняване, особено ако ги консумираме редовно. Според някои изследвания високомазнинната диета предизвиква инсулинова резистентност, която е рисков фактор за затлъстяване и диабет тип 2.

Пърженото увеличава оксидативния стрес в организма

При висока температура мазнините преминават през процес, известен като оксидация, в резултат на който се образуват свободни радикали. Те са нестабилни атоми, които нарушават функциите в човешкото тяло. Оксидативният стрес може да доведе до увреждане на клетките и да потисне имунната система.

Пържените храни влошават чревното здраве и причиняват рефлукс

Мазнините, използвани за пържене, се усвояват по-трудно от организма, което може да причини газове, стомашни болки и дори диария. И това са само краткосрочните ефекти. Пърт смята, че високомазнинното хранене създава условия за растеж на вредни за червата бактерии и намалява количеството на полезните.

Всички знаем, че мазнината засища, но много често предизвиква и рефлукс. При рефлукс стомашната киселина, която подпомага храносмилането на храната, се връща обратно нагоре по хранопровода. Освен неприятно, това може да бъде и болезнено. В някои случаи рефлуксът предизвиква оригване или кисел вкус в устата. Състоянието се влошава още повече, когато човек е легнал, затова е разумно да избягваме пържените храни късно вечер.

Пържените храни могат да причинят възпаление

Хроничното възпаление се проявява със симптоми като болка, умора и отслабена имунна система. С течение на времето то може да доведе и до други здравословни проблеми.

Храни като плодовете, зеленчуците, леките меса, рибата, бобовите, котидж сиренето и белтъка на яйцето предпазват от развитие на възпаление, докато ултрапреработените и пържените го предизвикват.

Пърт уточнява: „Когато консумираме пържена храна, имунната ни система освобождава цитокини – протеини, които засилват възпалението.Колкото повече са те, толкова по-тежко е и самото възпаление.“

пилешки бутчета в еър фрайър

Пържените храни увеличават риска от сърдечни заболявания

Инфарктът, коронарната артериална болест и инсултът са сред водещите причини за смърт. Някои мазнини за пържене повишават риска, затова е добре да внимаваме. Изследвания разкриват, че хранене, в което преобладават наситени мазнини, повишава „лошия“ LDL холестерол.

Учени изчисляват, че хората, в чието седмично меню присъстват основно пържени храни, са с 28% по-застрашени от сърдечни проблеми от онези, които ги избягват.

Наличие на акриламид в пържените храни

При готвене на висока температура, каквото е пърженето, в растителните продукти (зърнени, картофи) може да се образува химичното вещество акриламид. Според някои проучвания във високи дози то може да причини рак.

Има ли здравословни алтернативи на пържените храни

Не е необходимо да се лишаваме напълно от тях, но е добре да ги ограничим. Как?

  • „Не“ на дълбокото пържене – Всички пържени храни са вредни, но в различна степен. Колкото по-голяма част от продуктите е потопена в мазнина, толкова повече се абсорбира, а това означава и голям брой калории. Дълбокото пържене изисква висока температура, което, както споменахме, може да доведе до образуването на канцерогенни вещества.
  • По-рядко пържене в тиган – При него температурата не е толкова висока и се използва по-малко количество мазнина, което го прави малко по-здравословно от дълбокото пържене.
  • Избирайте подходяща мазнина – Зехтинът е подходящ за готвене на по-ниска температура, а авокадовото олио – на по-висока. И двата вида мазнина съдържат много калории, но са по-полезни за сърцето.
  • Готвене в еър фрайър – Спокойно можем да приготвим картофките и пилешките крилца в еър фрайъра. Този уред използва метод, при който храната „се пържи“ с циркулиращ горещ въздух и наистина минимално количество мазнина.

Разбира се, има и други начини да избегнем пърженето – печене, гриловане и други. Важни са и продуктите, които използваме. За добро сърдечно здраве е добре да заменим маслото със зехтин и солта с различни ароматни подправки.

Защо ненаситените мазнини са полезни и къде можем да ги открием

Ненаситените мазнини регулират холестерола и се грижат за здравето на сърцето. Средиземноморската диета включва основно полезни мазнини като авокадово олио, ядки, семена, зехтин, омега-3 мастни киселини (в сьомгата, пъстървата и скумрията). Те също съдържат голям брой калории, затова е препоръчително да не прекаляваме с количеството.

"Съветът ми към всички е да избягват трансмазнините, да ограничат наситените, да консумират основно домашно приготвена храна и да консумират по-рядко пържено“, обобщава Пърт. 

Източник:

Why Are Fried Foods So Bad for You?: https://health.clevelandclinic.org/why-fried-food-is-bad

Още по темата:
  • Храните, които пречат на успеха ни в спалнята Храните, които пречат на успеха ни в спалнята
  • Магданозът помага при бъбречни проблеми и предпазва от сърдечносъдови заболявания Магданозът помага при бъбречни проблеми и предпазва от сърдечносъдови заболявания
  • Две ябълки на ден намаляват нивата на холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания Две ябълки на ден намаляват нивата на холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания
  • Употребата на канабис сред младите уврежда сърцето и нарушава артериалната функция с напредването на възрастта Употребата на канабис сред младите уврежда сърцето и нарушава артериалната функция с напредването на възрастта
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани със СТАТИЯТА

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
17.95лв. / 9.18 €

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС

Коментари към Защо пържените храни са вредни

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Защо пържените храни са вредни
    www.framar.bg 
    на 19 December 2025 в 01:25
    Коментирайте "Защо пържените храни са вредни"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
  • Мъж и жена на 77 години с шанс за живот след иновативна интервенция на митрална клапа
  • Пилешки дробчета с лук
  • Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смърт и инвалидност в ЕС
  • Здравословна диета при сърдечно-съдови заболявания
  • Завишеният прием на подсладителя еритритол крие риск от инфаркт или инсулт
  • Пържени чушки с чесън и магданоз
  • Сусамово масло – състав и ползи за здравето
  • Пържен цял шаран с лук
  • Социално значими заболявания. Сърдечно-съдови заболявания
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Терапия намалява значително риска от рецидив при рак на гърдатаТерапия намалява значително риска от рецидив при рак на гърдата

Терапия намалява значително риска от рецидив при рак на гърдата

от 18 дек 2025г.Прочети повече
Билки и билкови рецепти при простудни заболяванияБилки и билкови рецепти при простудни заболявания

Билки и билкови рецепти при простудни заболявания

от 18 дек 2025г.Прочети повече
Рискът от разивитие на Алцхаймер се увеличава при затлъстяванеРискът от разивитие на Алцхаймер се увеличава при затлъстяване

Рискът от разивитие на Алцхаймер се увеличава при затлъстяване

от 18 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Да си поговорим честно за ПМС, хормоните и "онези дни"...

преди 8 дни, 12 часа и 25 мин.

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 48 дни, 14 часа и 22 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще гласувате ли на предсрочните парламентарни избори?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

РУЖА И ЕВКАЛИПТ пастили * 90 SANCT BERNHARD

ПРОТЕИНОВ БАР МАКС ШОКО МУС 75 г * 12 FITSPO

ПРОТЕИНОВ БАР МАКС БИСКВИТА И КРЕМ 75 г * 12 FITSPO

ФИБРИ ФЮЖЪН ДЕЙЛИ капсули * 150 NATURE'S WAY

БИОНИКЕ TRIDERM INTIMATE pH 5.5 ОСВЕЖАВАЩ ИНТИМЕН ГЕЛ 500 мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

АУЛИН гранули за перорална суспензия 100 мг * 9

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 дек 2025г. в 16:35:39

АУЛИН гранули за перорална суспензия 100 мг * 9

Коментар на: Мира Радева от 18 дек 2025г. в 16:02:01

СОТАХЕКСАЛ таблетки 80 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 дек 2025г. в 15:46:00

ТРИПТОЗИН таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 дек 2025г. в 15:45:11

КСИЗАЛ таблетки 5 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 18 дек 2025г. в 15:44:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival