Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Компютърни занимания против деменция

Компютърни занимания против деменция

Компютърни занимания против деменция - изображение

Възрастните хора, които често ползват компютър, са по-малко застрашени от деменция, доказва изследване на учени от Калифорнийския университет.

Проучването показало, че търсенето на информация в интернет, чата и дори игрите, увеличават мозъчната дейност и противодействат срещу старческо слабоумие.

Резултатите са получени при изследване, в което участвали 24 доброволци между 60 и 80 години.
При компютърните занимания е измерена тяхната мозъчна активност, като се установило, че Интернет стимулира многократно повече в сравнение с четенето на книги и вестници.

Нещо повече - мозъкът бил с повишена активност дълго след това.

Според преподаватели по невронауки в Калифорнийския университет сърфирането и чата в Интернет от възрастни хора, може до такава голяма степен да промени моделите на мозъчната дейност, че функцията й силно да се подобри.

Учените смятат, че компютърните занимания стимулират и активизират мозъчните клетки, като ги карат да работят повече. Проучването доказва недвусмислено, че мозъкът подобно на мускулите може да се тренира и увеличава когато се използва по-често.

Резултатите са обнадеждаващи и сочат, че дори паметта може да се възстанови с помощта на заниманията в Интернет.

За проучванията си учените получили субсидия над 1 млн. долара от Националната научна фондация, като основната цел била да се видят възможностите за подобряване на паметта в старческа възраст чрез игри на компютър. Идеята е да се разработят такъв тип игри, които да стимулират и възстановяват активността на мозъчната дейност.

Екипът от учени планира изследването да стане в две посоки. Първо ще се изследва могат ли виртуалните, стратегически игри и до колко, да повлияят на паметта, критичното мислене и при взимането на решения.

На втория етап ще се направи анализ на конкретните елементи в игрите, които най-силно стимулират процесите в мозъка. 

На база на получените резултати ще се създадат нов вид терапевтични игри, които да предпазват от деменция и психични заболявания.

Освен че помагат на възрастните хора, учените установили, че заниманията на компютър действат благотворно и намаляват стреса при войници и лекари, като в същото време развивали сръчността и ловкостта на ръцете им и пространственото мислене. 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноНовиниЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияМедицински изследванияХранене при...Нормативни актовеАлтернативна медицинаИсторияБотаникаЛеченияПатологияСнимкиОрганизацииКлинични пътекиСпециалистиСпорт