Консумацията на свободни захари е свързана с повишен риск от сърдечносъдови заболявания
Консумацията на храни, съдържащи големи количества свободни захари, може да увеличи значително риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, сочи скорошно проучване.
Според Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ свободните захари са тези, които се добавят по време на обработката на храните, както и естествено срещащите се в сиропи, мед, плодови и зеленчукови сокове, пюрета. Те не включват захарите, които се срещат естествено в млечните продукти и в целите плодове и зеленчуци. |
>>> Подвеждащите етикети допринасят за консумацията на храни с добавена захар от бебета и малки деца
Проучването
Предишни проучвания съобщават, че връзката между консумацията на въглехидрати и риска от сърдечносъдови заболявания може да зависи от качеството, а не от количеството приети органични вещества.
За да проверят тази теория, авторите зад настоящото изследване оценяват данните за диетата и здравето на над 110 000 души, взели участие в UK Biobank – кохортно проучване, което събира данни от над половин милион души от Обединеното кралство за периода от 2006 да 2010 г.
Доброволците, включени в проучването, взимат участие в две до пет 24-часови онлайн диетични оценки, регистрирайки приема на храна и напитки в рамките на денонощие. След повече от девет години проследяване, изследователите откриват, че общият прием на въглехидрати не е свързан със сърдечносъдови заболявания. По-задълбоченият анализ на източниците на въглехидрати разкрива, че свободните захари повишават вероятността от сърдечни проблеми.
Колкото повече свободни захари се консумират, толкова по-голям е рискът от сърдечносъдови заболявания. По-високият прием също е свързан с повишени нива на триглицериди, което може да увеличи вероятността от развитие на коронарна артериална болест.
„Това проучване предоставя така необходимия нюанс на дискусиите за общественото здраве относно здравните ефекти от диетичните въглехидрати.“, казва д-р Мая Адам, директор на Health Media Innovation и доцент по педиатрия в Станфордския университет. „Основните изводи са, че не всички въглехидрати въздействат еднакво на човешкия организъм.“
Добавена захар срещу захар в цели плодове и зеленчуци
Връзката между високия прием на свободни захари и риска от сърдечносъдови заболявания се крие в разликите между начините, по които тялото метаболизира добавената захар и тази в целите плодове и зеленчуци.
>>> Хранене без захар и плодове? Защо не се препоръчва
„Приемът на добавена захар може да стимулира възпаление в тялото и това да причини стрес върху сърцето и кръвоносните съдове, което може да доведе до повишено кръвно налягане.“, казва Брук Аваргал, доцент по медицински науки в Отдела по кардиология в Колумбийския университет. „Свободните захари често се срещат в преработени храни, които имат малки хранителна стойност и могат да доведат до преяждане и прием на излишни калории, което от своя страна води до наднормено тегло и затлъстяване – добре установен рисков фактор за сърдечни заболявания.“
Въз основа на своите констатации авторите предлагат замяна на свободните захари с такива, които се срещат естествено в цели плодове и зеленчуци, за да се намали рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания.
„Въглехидратите от целите плодове и зеленчуци отнемат повече време, за да се разградят до просто захари, а част от тях – фибрите – изобщо не могат да бъдат разградени.“, казва Адам. „Това означава, че този вид въглехидрати не причиняват същите пикове в кръвната захар, каквито се наблюдават при свободните захари. Скоковете в нивата на глюкоза предизвикват повишаване на нивата на инсулин, което е основната причина за редица здравословни проблеми в дългосрочен план.“
Намаляване на приема на свободни захари
Американската сърдечна асоциация препоръчва свободните захари да съставляват по-малко от 6% от дневните калории, което се равнява на около 6 чаени лъжички захар на ден за жените и 9 чаени лъжички за мъжете. |
Осъзнаването е първата стъпка към намаляване на приема на свободни захари, поради което се препоръчва да се следят етикетите за хранителни стойности по време на пазаруване. „Много хора решават да намалят калориите или да преустановят консумацията на мазни храни, но често не са запознати с опасностите от свободните захари.“, коментира д-р Леана Уен, професор по обществено здраве във Вашингтонския университет.
„Голяма част от пакетирани храни – дори тези, които не смятаме за подсладени като хляб, зърнени храни, ароматизирани кисели млека или подправки – обикновено съдържат голямо количество добавена захар.“, казва Адам.
Study finds link between ‘free sugar’ intake and cardiovascular disease: https://edition.cnn.com/2023/02/14/health/added-free-sugars-cardiovascular-disease-risk-wellness
- Две ябълки на ден намаляват нивата на холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания
- Според американски учени растителните храни подпомагат сърдечносъдовото здраве
- Как религиозността при южноазиатците увеличава риска от сърдечносъдови заболявания
- Магданозът помага при бъбречни проблеми и предпазва от сърдечносъдови заболявания
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАСИС НА ПРАХ 100 г ЗДРАВНИЦА
КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО - Д-Р БУН ЛИМ - ХЕРМЕС
ЧАЙ ФИЛТЪР САМАХАН * 10 бр.
ЦИКАВИТ ПЛЮС УСПОКОЯВАЩ КРЕМ 100 мл SVR
БИО КОКОСОВА ЗАХАР прах 200 г БИОНИА
БОНБОНИ ЛУКЧЕТА БИЛКОВИ 75 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Диета №10 - при сърдечно-съдови заболявания
- Кленов сироп - ползи за здравето и употреба
- Колко грама захар да ядем на ден
- Ограниченият прием на захар в ранното детство намалява риска от хронични заболявания
- Берберин - новата алтернатива при диабет
- Карамелизирана захар - рецепта
- Статините са свързани с по-добро сърдечно здраве в напреднала възраст
- Агаве
- Ето как да направите тест за бременност с обикновена захар
- Вредна ли е лактозата?
Коментари към Консумацията на свободни захари е свързана с повишен риск от сърдечносъдови заболявания