Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Кръв от гигантски гущер бори бактерии и заздравява рани

Кръв от гигантски гущер бори бактерии и заздравява рани

Кръв от гигантски гущер бори бактерии и заздравява рани - изображение

Американски биохимици  от университета Джордж Мейсън са успели да получат мощен антибиотик от кръв на гигантски гущер, който обитава индонезийския остров Комодо. Веществото успешно и бързо се бори с бактериите и заздравява рани.

Гущерът е най-големият от съществуващите в света и може да достигне до 3 метра дължина. Животното тежи повече от 80 килограма. Някои специалисти го наричат Комодски дракон. Понеже гигантските гущери са застрашен и изчезващ вид, учените са взели единствено кръв от представител в зоологическата градина във Флорида.

Извлеченото вещество от кръвта на влечугото се оказва изключително ефективно в борбата с бактериалното замърсяване. Специалистите са синтезирали аналог на веществото в лабораторни условия, именувано като DRGN-1.

В експерименти с гризачи, веществото е показало забележителни резултати в бързото заздравяване на повърхностни рани. Специалистите отбелязват положителна ефективност срещу грам-положителни и грам-отрицателни бактерии.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Digital Journal

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниФизиологияХранене при...Здравни съветиСнимкиМедицински изследванияЛюбопитноНаправления в медицинатаАлтернативна медицинаИсторияОрганизацииЛайфстайлНормативни актовеЛеченияБотаникаСпортДиетиСпециалистиЗаведенияКлинични пътеки