Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Лечението на синузит трябва да се спазва

Лечението на синузит трябва да се спазва

Лечението на синузит трябва да се спазва - изображение

"Интересът към лечението на синузит е обясним. Заболяването обикновено протича хронично. Сезонът предполага обострянето му", предупреждава магистър-фармацевтът Иван Узунов.

Обостреният синузит не винаги изисква включването на антибиотик. Последният е необходим при тежки състояния - гнойни секрети, които трудно се отделят. При всички други случаи антибиотикът не е индициран.

Включват се препарати, улесняващи отделянето на секрета - геломиртол.

Вътрешно се прилагат и противоалергични медикаменти, които подтискат алергичната реакция в болните синуси. Те имат отношение и към намаляване на секрецията. Локално се прилагат капки за нос. Доказано е, че готовите нямат ефект.

Пациенти, на които са били предписани готови капки веднъж и са отчели липсата на ефект, при повторно обостряне на синузита търсят помощта на приготвяните. Когато е водеща алергичната компонента, в приготвените се включват алергозан, метил, преднизолон, ефедрин, (адреналин). Задължително се прибавя и антибиотик (гентамицин), тъй като алергията е провокация към бактериална инфекция.

При наличие на гъсти, вискозни жълто-зеленикави секрети среброто (коларголът), алергозанът и ефедринът (адреналин) са задължителни съставки на приготвените капки. Капките се поставят с тампон в носа, стига да няма противопоказание за това.

Последният вид приготвени капки улеснява очистването на синусите, с което се избягва необходимостта от пункция или правенето на операция. Довършителна работа в лечението на хроничния синузит е нагревката с калциеви съединения.


Подходено по описания начин се получава една сравнително трайна стабилизация на обострения хроничен процес. За профилактика през лятото се правят закалителни процедури. "Готов съм терапевтично да помогна на всеки нуждаещ се. Смятам, че от написаното ще се възползват не само пациенти, а и лекуващи лекари", заявява маг.фарм. Узунов.

 

Иван Узунов,
социален клиничен магистър-фармацевт 

За Framar.bg:

Още по темата:

3.6, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаИзследванияЛеченияКлинични пътекиВидеоХранене при...Здравни проблемиСнимкиБотаникаЛайфстайлТестовеНовиниФизиологияИсторияСпециалистиСпортПсихологияНормативни актовеИнтервютаЗаведенияОрганизацииСоциални грижиАнкетиДиетиГеографияЛичностиНаправления в медицината