Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Маслата от семена успешно свалят лошия холестерол

Маслата от семена успешно свалят лошия холестерол

Маслата от семена успешно свалят лошия холестерол - изображение

Изследване установи, че за да се намали липопротеиновия холестерол, наречен LDL или лош холестерол, трябва да се обменят наситени мазнини с ненаситени. Много по-трудно е да се отговори на въпроса какви масла са най-подходящи за тази цел.

Учени от Германския институт по човешко хранене използвали нова техника, наречена мрежови метаанализ. Чрез него установили ефекта на различни диетични масла върху кръвните липиди. Изводът им е, че маслата от семена са най-добрият избор за хората, които искат да подобрят холестерола си.

Екипът изследователи изградили мрежов метаанализ, показващ как всъщност били съчетани различни масла и твърди мазнини. Специалистите обобщили 55 проучвания, датиращи от 80-те години на миналия век. Те оценили ефектите от консумирането на същото количество калории от две или повече видове масла върху кръвните липиди на участниците. За да бъде включено в анализа, едно изследване трябвало да съпостави ефекта на 2 или повече масла или мазнини върху LDL на пациентите или други кръвни липиди като общ холестерол, HDL-холестерол или триглицериди в продължение най-малко на три седмици.

Маслото и слънчогледовото олио били тествани срещу зехтина например. Крайното класиране в проучването показало, че твърдите мазнини като свинската мас и маслото са най-лошия избор за LDL. Слънчогледовото, рапичното, шафрановото или лененото масла се представили най-добре.

Недостатък на изследването е, че измерва само кръвните липиди. Това не е със голяма тежест. Съществува трудност да се направи проучване, сравняващо клиничните резултати. Това е така, защото участниците трябва да ядат само един вид мазнини в продължение на години.

Метаанализите не са съвсем точни, тъй като комбинират няколко набора данни с ниска степен на доверие в погрешно уверяващо класиране. В този случай не е имало достатъчно доказателства, за да се избере сигурен „победител“ сред маслата от семена. Оказва се, че най-добрите масла за понижаване на LDL не са най-полезни за триглицеридите и HDL-холестерола. Въпреки предупрежденията обаче, специалистите са оптимисти за потенциала на мрежовия метаанализ в синтезирането на различни проучвания в бъдеще.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЛюбопитноХрани и ястияЗдравни съветиСъставкиХранене при...ВидеоНовиниИсторияАлт. медицинаЗдравни проблемиФизиологияСпортЛеченияИзследванияТестове