Медът не е панацея за всеки
За младите и здрави хора, които спортуват, медът може да добър източник на бързи въглехидрати, но не бива да забравяме, че медът е с висок гликемичен индекс, предупреждава д-р Георги Гайдурков, един от основателите на фондация "Живот без лекарства".
Какво се случва, когато приемаме въглехидрати с висок гликемичен индекс, тоест такива, които рязко вдигат нивото на кръвната захар?
Организмът отделя огромно количество инсулин, за да може да свали нивото на кръвната захар.
А това е стрес за организма.
Следва реактивна хипопогликемия, т.е от меда пада кръвната захар. Появяват се и нейните симптоми - изпотяване, треперене, страх - все симптоми на ниска кръвна захар.
Най-тревожното в случая е, че поради бързата обмяна, тази захар се превръща в мазнини. Медът води до жестоко вдигане на мастите в кръвта, включително на лошия холестерол и на триглицеридите. Те запушват съдовете и стават причина за инсулт, инфаркт, сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза.
И това далеч не е всичко, високите мастни са в основата на редица заболявания.
"Категоричното ми мнение е, че хората, които имат сърдечно-съдови проблеми, не трябва да консумират мед. Това важи особено за възрастните хора, при които обмяната е забавена. Разбира се, не бива и да отричаме напълно меда, всичко е въпрос на доза. За младите хора не виждам лошо, но при хора над 40 и особено ако са с хиподинамия и не спортуват, медът може да доведе до пагубни последствия. Аз по-скоро препоръчвам пчелния прашец и прополиса като добавки към здравословното хранене", съветва д-р Гайдурков.
Коментари към Медът не е панацея за всеки