Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Мед от манука убива бактериите по-добре от антибиотици

Мед от манука убива бактериите по-добре от антибиотици

Мед от манука убива бактериите по-добре от антибиотици - изображение

Всеизвестно е, че медът притежава изключителни свойства, доказани във времето, за здравето на човек.

Но съществува и друг вид мед, който не само не отстъпва по значимост и качества, но може да се пребори за първите места сред видовете мед.

Австаралийски учени са установили, че мед от манука убива бактериите по-добре, отколкото стандартните антибиотици.

В проучване от 2009 година специалистите са установили, че Манука мед може да унищожи повечето видове бактерии, които са станали резистентни към антибиотици. Медът е тестван върху различни бактерии и е показал изключително добри резултати, дори при бактерии, устойчиви на медикаменти. Учените считат, че действието на Манука меда се дължи на съединението метилклиоксал, което предизвиква недостатъчност в системите на бактериите и по този начин предизвиква тяхната смърт.

Според друго изследване на холандски специалисти медът притежава и веществото дефензин, което заедно с останалите съставки оказва важна роля в превенцията и лечението на бактериални инфекции на организма, устойчиви на бактерии.

Медът е известен още със своите антивирусни, противовъзпалителни, антибактериални и антиоксидантни свойства. Редовната консумация на меда засилва имунитета и намалява значително риска от различни заболявания като инфекции, възпалителни процеси, проблеми с храносмилането, висок холестерол, дори рак. Специалистите препоръчват използването на Манука и локално, при рани, различни раздразнения по кожата, херпес, екзема и други.

Медът се използва за различни проблеми като възпалено гърло, възпалено дебело черво, облекчава гастрит, кашлица, подобрява качеството на съня.

Манука мед се добива от дива манука храст, подобен на чаено дърво, което расте в дивата природа на Нова Зеландия. Медът е с гарантирано качество без пестициди. Той е гъст и с цвят на карамел.

Специалисти препоръчват да се проверява качеството и произхода на Манука мед, за да е сигурен човек в неговите здравословни и лечебни свойства.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: WeForNews
Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлтернативна медицинаБотаникаЛюбопитноНовиниЛайфстайлИсторияХранене при...ЛеченияЗдравни съветиМедицински изследванияСоциални грижиКлинични пътекиСнимкиРецептиХрани и ястияДиетиОрганизацииПроизводителиФизиология