Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Младите хора не са запознати докога могат да отлагат раждането на дете

Младите хора не са запознати докога могат да отлагат раждането на дете

Младите хора не са запознати докога могат да отлагат раждането на дете - изображение

Повечето студенти планират да имат деца в бъдеще, но надценяват времето, с което разполагат, преди фертилността им да започне да намалява.

Австралийско проучване, направено сред повече от 1200 студенти, показва, че над 90 на сто от тях заявили, че искат да имат потомство, но по-малко от половината могат да посочат възрастта, след която женската плодовитост намалява. Още по-малко младите хора са информирани кога мъжката фертилност започва да спада.

Водещият автор на изследването д-р Южени Прайър от Victorian Assisted Reproductive Treatment Authority от Мелбърн коментира, че студентите желаят да направят много други неща в живота преди да станат родители. Целите им са да напреднат в кариерата, да пътуват, да имат стабилна връзка, да са финансово независими, неща, които отнемат много време.

Няколко фактора се отразяват на плодородието и възпроизводството, в това число възрастта, тютюнопушенето и затлъстяването. Един от най-важните обаче си остава годините, на които е жената. Фертилитетът на представителките на нежния пол може да започне да намалява между 30 и 34 г. и да е почти изчерпан на 35-39 г. Мъжката плодовитост може да започне да намалява след 40-годишна възраст и да спадне значително на 45-49 г.

Специалистите напомнят, че техниките за асистираната репродукция не са гаранция за сдобиване с дете. Според настоящите данни шансът за успешна бременност след цикъл на ин витро при жена над 40-годишна възраст е близо 5% в сравнение с 21% при дами на 30-34-годишна възраст.

"Важно е младите хора да имат нужните познания за границите на плодовитостта си, така че да могат да вземат информирано решение кога да създадат семейство", казва Прайър.

В проучването учените засегнали въпроси като намерения на студентите, техните очаквания за бъдещото родителство, знанията им за фертилността и кои са предпочитаните от тях източници на информация.
75 на сто от младите хора, които заявили, че искат деца, желаят двама или повече наследници. Казват, че биха искали последното им дете да се роди, когато са на 35 или повече години. Същият процент подценяват влиянието на възрастта на жената върху фертилността й, а 95% - тази на мъжа.

"В развитите страни постоянно нараства средната възраст, на която жените раждат първото си дете през последните три десетилетия. Семейното планиране отдавна подчертава предотвратяването на бременността, като например безопасен секс, профилактика на полово предавани болести и контрацепция. Но също така е от съществено значение да се включи и образованието за защита на фертилността", казва Селия Чан от университета в Хонг Конг.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: babwnews.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноИсторияНовиниЛечения