Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Мъжете са по-интелигентни, а жените запаметяват по-добре

Мъжете са по-интелигентни, а жените запаметяват по-добре

Мъжете са по-интелигентни, а жените запаметяват по-добре  - изображение

Мъжете са по-интелигентни от дамите, но пък жените се справят по-добре със запаметяването, сочи ново проучване на специалисти от университета "Ерасмус".

При тестове за пространствено мислене мъжете са показали резултати от 3,75 IQ точки, които са били доста по-добри резултати от тези на жените. Дамите обаче са показали забележителни резултати на тестове за запаметяване и пресъздаване.

В изследването са участвали близо 890 мъже и жени на средна възраст между 22 и 37 години. Всички те са били подложени на магнитен резонанс.

От резултатите в изследването също става ясно, че мозъците на силния пол са по-големи с 14% от тези на жените. Това според учените е причината за по-ниската обща интелигентност при жените след редица тестове.

По-добрите резултати на дамите по отношение на запаметяването нямат отражение върху тяхната обща интелигентност. Според предишни изследвания мозъците на дамите са по-добре организирани и обработват по-ефективно информацията. Това обаче не е обект на нашето проучване", коментира д-р Димитри ван дер Линден, водещ автор в проучването.

Резултатите на това изследване потвърждават резултати на друго доста по-ранно твърдение на Чарлс Дарвин, че мозъкът на мъжа е по-голям от този на жената. В защита на тези твърдения са и възможностите в наши дни за изчисляване на размера на мозъка чрез магнитен резонанс. Учените от „Ерасмус“ са единодушни, че при мъжете мозъкът е по-голям, отколкото при жените.

Д-р Джоузеф Девлин обаче не е убеден в доказателствата на изследването и посочва, че съществува и друга теория. Пространственото ориентиране е доста по-добро при мъжете, но пък това не означава, че те са по-умни. Според изследване на специалисти от Калифорнийския университет женските мозъци са по-малки, но имат много по-бърза мисловна дейност, защото имат доста по-добри връзки между мозъчните клетки.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Depositphotos


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиПсихологияНовиниСпортАлтернативна медицинаХранене при...ПатологияФизиологияОрганизацииИсторияКлинични пътекиМедицински изследванияБотаникаСпециалистиЛеченияАнкетиТестовеДиетиАнатомия