Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Мъжкият мозък остарява по-бързо от женския

Мъжкият мозък остарява по-бързо от женския

Мъжкият мозък остарява по-бързо от женския - изображение

Мъжкият мозък остарява по-бързо от този на жената, а това може го направи уязвим към някои заболявания, показва ново изследване.

"С възрастта мозъкът на мъжете се влошава по-бързо, отколкото при жените", информират невролози от Университета в Сегед в Унгария, които са сканирали мозъчната структура на десетки мъже и жени.

Новият доклад може да помогне при лечението на различни неврологични проблеми.

Средната възраст на участниците в изследването е била 32 години, като най-младият е бил на 21, а най-възрастният - на 58.

"Има няколко основни сериозни разлики между половете и те са най-вече в частите на мозъка, които отговарят за емоционалните процеси", обясняват учените и допълват, че когато мъжете остаряват, това са фрагментите, които се влошават повече, отколкото при жените.

Друга част на мозъка, при която има подобни тенденции, е таламусът, който отговаря за разпределянето на информация към главния мозък.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияИзследванияСпециалистиЗдравни съветиЛюбопитноНовиниФизиологияХранене при...БотаникаИсторияИнтервютаАлт. медицинаСпортКлинични пътекиПатологияОрганизацииСнимкиТестовеЛечения