Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Намаляването на консумацията на глутамат може да облекчи хронична болка

Намаляването на консумацията на глутамат може да облекчи хронична болка

Намаляването на консумацията на глутамат може да облекчи хронична болка - изображение

Хроничната болка е сред най-тревожните здравословни проблеми както в развити държави, така и в развиващия се свят. Предварителни изследвания от малко пилотно проучване, проведено в Меру в източната част на Кения, показват връзка между хроничната болка и консумацията на глутамат. Той се използва за подсилване на вкуса на храните и се среща в масово произведените ястия и продукти на Запад и Изток.

Резултатите от изследването сочат, че когато участниците в него намалили мононатриевия глутамат, техните симптоми се подобрили. Те са публикувани в сп. Nutrition.

Това предварително проучване в Кения е в съответствие с това, което наблюдавам в изследванията ми за хроничната болка в САЩ“, казва Катлийн Холтън, водещ автор на разработката и асистент по здравни изследвания в Американския университет. „Ние не знам колко трябва да поеме човек от веществото, за да развие чувствителност към него, необходимо е по-мащабно проучване, тъй като промените в храненето могат да бъдат ефективна възможност за лечение с ниски разходи за развиващите се страни“, допълва още тя.

В мозъка глутаматът е често срещан невротрансмитер. Може да действа и като екзитотоксин, прекалено стимулиращ или увреждащ и унищожаващ нервни клетки. Повишеното му потребление може да засили симптомите на хронична болка.

Веществото се среща естествено в някои храни като пармезан и соев сос, но по-често се среща като хранителна добавка. Често се изписва под различни имена – хидролизиран протеин, протеинов екстракт, протеинов изолат. В кенийското изследване учените си поставили за цел да проверят дали ограничаването на добавката ще облекчи болката така, както лекарства без рецепта.

В него участвали само 30 души и специалистите пробвали няколко варианта – премахване на глутамата, увеличаване приема на вода или комбинация от двете по отношение на ацетаминофен (парацетамол), който е основна опция за лечение, налична в Меру. Доброволците имали хронична болка поне три месеца или повече и в най-малко три квадранта на тялото. Повечето страдат и от други неврологични симптоми като мигрена и главоболие, когнитивна дисфункция, хронична умора и проблеми със съня.

Участниците били разделени на четири групи. В първата специалистите заменили най-често използван микс от подправки при готвене в Кения, съдържащ глутамат, със заместител без вредното вещество. Втората група имали нисък прием на вода и не употребявали мононатриев глутамат. Затова учените ги инструктирали да повишат консумацията на вода до 8 чаши на ден. Третата група също пиели рядко вода, но и използвали добавката. Тяхната задача била увеличен прием на вода и заместване с други подправки. Контролната група получила само парацетамол за болките. Последната заедно с третата група веднага установили значителни подобрения в симптомите.

Учените, участвали в изследването, планират по-голямо проучване, за да разберат дали диетичната промяна може да бъде ефективна и да е евтина терапия срещу болката в страни като Кения.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: sciencedaily.com
Снимка: mnn.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИсторияНовиниЛюбопитноСпортФизиологияБотаникаЕ-тата в хранитеПатологияЗдравни съветиСоциални грижиОрганизацииКлинични пътекиЛайфстайлПсихологияОбразованиеЛеченияХранене при...СнимкиАлт. медицинаВидеоСпециалисти