Намаляването на консумацията на храни, съдържащи глутамат, облекчава хроничната болка
Проучване, проведено в Меру, Източна Кения, показва връзка между хроничната болка и консумацията на мононатриев глутамат, масово използван за подсилване на вкуса на хранителните продукти. Резултатите, публикувани в списанието Nutrition, предполагат, че с намаляване на приема на веществото състоянието се подобрява.
Предишни изследвания установяват, че повишената консумация на глутамат може да засили симптомите на хронична болка, което означава, че има биологична причина учените да изследват веществото.
Глутаматът е естествен химикал в някои храни, като соев сос и пармезан, но по-често се среща като хранителна добавка. Освен това веществото се добавя към много хранителни продукти и се среща под много имена, включително мононатриев глутамат, хидролизиран протеин, протеинов изолат, протеинов екстракт. |
Проучването
В настоящото проучване взимат участие 30 души, изпитващи хронична болка в продължение на поне три месеца или повече в най-малко три квадранта на тялото. Повечето участници страдат и от други неврологични състояния като мигрена и главоболие, когнитивна дисфункция, хронична умора и проблеми със съня. Целта на проучването е да се тества дали изключването на глутамата от диетата може да замени лекарствата за облекчаване на болката, предлагани без рецепта.
Хроничната болка е сред най-тревожните здравословни проблеми както в развитите държави, така и в развиващия се свят. Сред характерните й особености е нейната продължителност – от няколко седмици до няколко месеца и дори години. Хроничната болка може да бъде остра или притъпена, да отшумява за известен период от време и да се проява отново. |
По време на проучването участниците са разделени на четири групи. В първата група специалистите сменят често използван микс от подправки при готвене в Кения, съдържащ глутамат, със заместител без вредното вещество. Втората група, включваща хора, които консумират малко течности и не употребяват мононатриев глутамат, е инструктирана да повиши консумацията на вода до 8 чаши на ден. Задачата на третата група, в която са разпределени участници, приемащи малко количество вода и вредната добавка, е да увеличат консумацията на течности и да заместят глутамата с други подправки. Последната група е контролна, поради което участниците в нея приемат само парацетамол – основен медикамент за лечение, наличен в Меру.
След края на изследването учените установяват, че участниците, които изключват мононатриевия глутамат от диетата си и консумират повече вода, имат значителни подобрения в симптомите*, както и тези, които приемат парацетамол.
„Това предварително проучване е в съответствие с това, което наблюдаваме в изследванията си за хроничната болка, проведени в Съединените щати.“ казва Катлийн Холтън, водещ автор на разработката и асистент по здравни изследвания в Американския университет във Вашингтон. „Не знаем какво количество от веществото трябва да приеме човек, за да развие чувствителност към него, но настоящото проучване разкрива необходимостта от по-мащабно изследването, тъй като промените в диетата могат да бъдат ефективна и евтина възможност за лечение на хронична болка в развиващите се страни.“
Учените, участвали в изследването, планират по-голямо проучване, за да разберат дали диетичната промяна може да бъде ефективна и евтина терапия срещу хроничната болка в страни като Кения.
* Holton Kathleen et al. Dietary correlates of chronic widespread pain in Meru, Kenya. Nutrition. 2018.
Pilot study in Kenya shows link between chronic pain and glutamate consumption: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180216142702
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Д-р Рейчъл Лин: Хроничната болка вече може да бъде потисната и без медикаменти
- Повечето антидепресанти не са ефективни при хронична болка
- Аномалии в гена Tiam1 са причина за хроничната невропатична болка
- Алтернативни методи в борбата с хронична болка
- 6 лесни упражнения за облекчаване на хронични болки в ставите и мускулите
- Хроничната тазова болка засяга между 5 и 26% от жените по света
- Помага ли осъзнатата медитация при хронична болка
- За хроничната болка като заболяване и стигмата върху хората, които страдат от нея
- Над 40% от хората, ненавършили 40 години, страдат от хронична болка
- Гладът е способен да потисне хроничната болка
Коментари към Намаляването на консумацията на храни, съдържащи глутамат, облекчава хроничната болка