Начало Здравна медиа Любопитно Психология Начинът на хранене влияе по-силно на психическото състояние на жените, отколкото на мъжете

Начинът на хранене влияе по-силно на психическото състояние на жените, отколкото на мъжете

Начинът на хранене влияе по-силно на психическото състояние на жените, отколкото на мъжете - изображение

Учени установили, че дамите се нуждаят от по-богата на хранителни вещества диета, за да подкрепят доброто състояние на духа си. Те стигнали до извода, че анатомичните и функционалните различия в мозъка на жените и мъжете налагат различни диетични модели, които от своя страна се отразяват на емоционалното и психичното състояние на двата пола. 

Изследователи от университета „Бингхемптън“ в Ню Йорк насочили вниманието си към анатомичните и функционални различия в мозъка на мъжете и жените, които диктуват податливост към психични заболявания. Въпреки това малко се знае за ролята на диетичните модели в психическото благосъстояние, характерно за всеки един от половете.

Учените провели анонимно проучване сред 563 души – 48% мъже и 52% жени, чрез социалните медии. Лина Бегдаче и екипът й открили, че представителите на силния пол е по-вероятно да изживеят психическо състояние, докато не възникнат хранителни дефицити. Характерното при дамите е, че те са по-малко склонни да усещат психическото благосъстояние, докато следват балансирана диета и здравословен начин на живот.

Според Бегдаче тези резултати могат да обяснят доклади от предишни проучвания, които показват, че жените са изложени на по-голям риск от психическо разстройство в сравнение с мъжете и подчертават ролята на добрата храна за психическо благополучие. „Оказва се, че жените може да се нуждаят от по-голям спектър от хранителни вещества, за да поддържат своето настроение в сравнение с мъжете. Тези открития могат да обяснят причината, поради която дамите са два пъти по-склонни да бъдат диагностицирани с тревожност и депресия с по-дълги периоди за разлика от силния пол“, казва изследователката.

В днешно време се храним с продукти с висока енергийна стойност, но бедни на ключови хранителни вещества, които поддържат мозъчната анатомия и функционалност. Доказателствата сочат, че менюто на нашите предци, което било високохранително, допринася за мозъчните обеми и за когнитивната еволюция на човечеството.

По думите на Бегдаче мъжете и жените имат различни физически и емоционални отговорности, които може да са наложили различни енергийни изисквания и хранителни предпочитания. „По този начин основаният на пола диференциален прием на храна може да обясни отликите в обема на мозъка и свързаността между жените и мъжете", допълна тя. Затова се получава потенциално несъответствие между съвременния ни начин на хранене и развития човешки мозък, което нарушава нормалната работа на някои системи в органа.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: thehealthsite.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовиниЗаведенияТестовеЗдравни съветиИсторияКлинични пътекиЛеченияПсихологияСнимкиСпециалистиАлт. медицинаХранене при...ОрганизацииСоциални грижиСпортНормативни актовеИнтервютаОбразованиеБотаникаРецептиАнкетиДиетиФизиологияСтатистически проучванияПроизводители