Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Невролог се опитва да отговори на въпроса съществува ли „ефектът от санскрит“

Невролог се опитва да отговори на въпроса съществува ли „ефектът от санскрит“

Невролог се опитва да отговори на въпроса съществува ли „ефектът от санскрит“ - изображение

Джеймс Херцел от Баския център за познание установява, че докато усвоява санскрит, когнитивните му функции се увеличават. Ученият не се ограничава със собствения си опит, а привлича достатъчно хора, които да участват в изследването.

Херцел споделя, че е прекарал дълги години в изучаването на санскрит и превеждането на текстове. „Останах очарован от очевидното му въздействие върху ума и паметта“, казва той и допълва, че древните методи на учене и запаметяване на мантри в Индия е стандарт и там всички са убедени, че именно заучаването и изговарянето на тези думи и фрази подобрява и паметта, и мисленето.

Ученият решава да разбере дали „ефектът на санскрит“ съществува наистина. Затова, когато влиза в докторската програма по когнитивни неврологични науки в италианския университет в Тренто, започва работа по казуса. „Искахме да разберем как интензивна тренировка, която прави възможно наизустяването на хилядолетни устни текстове, които съдържат от 40 000 до над 100 000 думи, се отразява на физическата структура на мозъка“, разказва Джеймс Херцел.

В изследването се включват професионални духовни учители от Индия, както и обикновени хора. Всички те са подложени на ЯМР. Сканирането показва, че различни области в мозъка на духовните водачи са много по-големи, мозъчната кора е по-дебела, а материята е с 10% по-сива в сравнение с останалите участници в експеримента. Тези показатели имат реално отношение към подобрената когнитивна функция, смята Херцел и подчертава, че най-забележителният резултат е свързан с факта, че в областта на десния хипокампус веществото е по-сиво с цели 75%.

Изследванията продължават, защото фокусирането ни върху сравнението на мозъчните структури на двете групи не може директно да отговори на въпроса за наличието на „ефекта санскрит“ подчертава Джеймс Херцел и уточнява, че последното изисква подробни функционални изследвания, сравнения на езиковата памет и други.

В същото време изследователят си задава въпроса дали значителното нарастване на мозъчната материя при индийските духовни учители може да означава, че те са по-малко склонни към опустошителните патологии на паметта като болестта на Алцхаймер, например. Любопитно е, че аюрведическите лекари отбелязват изключително малък процент на това заболяване при духовните учители, които живеят в повечето случаи до дълбока старост.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: gearmix.ru

Снимка: potomy.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноСпортФизиологияХранене при...НовиниБотаникаПсихологияАлт. медицинаПатологияОрганизацииИсторияКлинични пътекиИзследванияСпециалистиЛечения