Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Неправилно приготвеният ориз повишава риска от болести на сърцето и рак

Неправилно приготвеният ориз повишава риска от болести на сърцето и рак

Неправилно приготвеният ориз повишава риска от болести на сърцето и рак - изображение

Прекомерната консумация на неправилно приготвен ориз с малко количество вода може да повиши риска от развитието на заболявания на сърцето и дори рак, информират специалисти от Кралския университет в Белфаст.

Специалистите обясняват, че в ориза се съдържа достатъчно количество арсен, което е добре да се отстрани, преди консумиране. Шансовете той да се отмие е да се добави по-голямо количество вода при варене. Друг начин за понижаване на неговото ниво е накисване на културата във вода от вечерта. Това намалява на 80% количеството арсен в ориза.

Арсенът попада в културата в хода на промишлено замърсяване с пестициди, които са били използвани някога. Всичко това е настанено в нивите и така отлежава десетилетия. Наличието на арсен в ориза е потвърдено с тестове на учени от Кралския университет в Белфаст.

Специалистите са проверили концентрацията на арсен в продукта в зависимост от неговото приготвяне. Отначало е използвано съотношение на водата с ориз в обем на 2 към 1. След това съотношението се е увеличило до 5 части вода. Това е довело до намаляване на концентрацията на арсен на половина.

В ориза се съдържа десет пъти повече арсен в сравнение с други продукти. Най-много арсен се наблюдава в кафявия ориз. При приема на елемента, той бързо се придвижва от кръвната плазма в еритроцитите. Свързва се към протеина глобин и по кръвния поток отива към черния дроб, далака, бъбреците, сърцето и белите дробове. Прекомерният прием на арсен оказва негативно влияние на храносмилателните органи и нервната система. Той действа на клетъчно ниво и нарушава основни процеси.

Хроничният контакт с арсен причинява проблеми в развитието като заболяване на сърцето, диабет, повреждане на нервната система, кожни лезии, проблеми с дихателната система и бъбречни заболявания. Учените са особено обезпокоени при повишаване на риска от развитието на рак на белите дробове и на пикочния мехур.

Арсенът е полезен и нужен за организма в определени количества, но прекомерното излагане на елемента води натравяне и редица вреди за здравето и нормалното функциониране на организма.

Снимка: Newsfirst

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСъставкиНовиниИсторияЛюбопитноБотаникаРецептиХрани и ястияЗдравни съветиДиетиХранене при...ЛайфстайлСнимки