Неправилно приготвеният ориз повишава риска от болести на сърцето и рак

Прекомерната консумация на неправилно приготвен ориз с малко количество вода може да повиши риска от развитието на заболявания на сърцето и дори рак, информират специалисти от Кралския университет в Белфаст.
Специалистите обясняват, че в ориза се съдържа достатъчно количество арсен, което е добре да се отстрани, преди консумиране. Шансовете той да се отмие е да се добави по-голямо количество вода при варене. Друг начин за понижаване на неговото ниво е накисване на културата във вода от вечерта. Това намалява на 80% количеството арсен в ориза.
Арсенът попада в културата в хода на промишлено замърсяване с пестициди, които са били използвани някога. Всичко това е настанено в нивите и така отлежава десетилетия. Наличието на арсен в ориза е потвърдено с тестове на учени от Кралския университет в Белфаст.
Специалистите са проверили концентрацията на арсен в продукта в зависимост от неговото приготвяне. Отначало е използвано съотношение на водата с ориз в обем на 2 към 1. След това съотношението се е увеличило до 5 части вода. Това е довело до намаляване на концентрацията на арсен на половина.
В ориза се съдържа десет пъти повече арсен в сравнение с други продукти. Най-много арсен се наблюдава в кафявия ориз. При приема на елемента, той бързо се придвижва от кръвната плазма в еритроцитите. Свързва се към протеина глобин и по кръвния поток отива към черния дроб, далака, бъбреците, сърцето и белите дробове. Прекомерният прием на арсен оказва негативно влияние на храносмилателните органи и нервната система. Той действа на клетъчно ниво и нарушава основни процеси.
Хроничният контакт с арсен причинява проблеми в развитието като заболяване на сърцето, диабет, повреждане на нервната система, кожни лезии, проблеми с дихателната система и бъбречни заболявания. Учените са особено обезпокоени при повишаване на риска от развитието на рак на белите дробове и на пикочния мехур.
Арсенът е полезен и нужен за организма в определени количества, но прекомерното излагане на елемента води натравяне и редица вреди за здравето и нормалното функциониране на организма.
Снимка: Newsfirst
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ЛАКТАЦИД УСПОКОЯВАЩ ИНТИМЕН ЛОСИОН 200 мл
КОРФ СЮПРИМ ПРО РЕСТРУКТУРИРАЩ И УПЛЪТНЯВАЩ БОГАТ КРЕМ ЗА СУХА КОЖА 50 мл
Безплатна доставка за България!ВИКТОРИЯ БЮТИ СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ С ЕКСТРАКТ ОТ ОХЛЮВИ ASIAN RITUALS 30 мл
МАТИСЪН ОРИЗОВ ПРОТЕИН прах * 400 г
ХРИСТИНА ШАМПОАН С БРАЗИЛСКИ БИЛКИ 400 мл
ХАРУХАРУ УОНДЪР КРЕМ ЗА ЛИЦЕ С ЕКСТРАКТ ОТ ЧЕРЕН ОРИЗ 50 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- 10-те най-смъртоносни отрови, познати на човечеството
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Полезни и вредни свойства на ориза и оризовата каша
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Ориз
- Арсен в зъба - крие ли рискове?
- Оризова запеканка с кайма, заквасена сметана и яйце
- Арсен - въздействие върху организма и хранителни източници
- С ориз и сода ще изчистите до блясък стъклено шише, кана, гарафа или ваза
Коментари към Неправилно приготвеният ориз повишава риска от болести на сърцето и рак